Amerika razmatra vojnu akciju u Iraku

SAD razmatraju vojnu akciju u Iraku za suzbijanje pobune islamista koji su posle zauzimanja nekoliko gradova krenuli na Bagdad, izjavio Džon Keri.

Svijet 13.06.2014 | 19:33
Amerika razmatra vojnu akciju u Iraku

Američki državni sekretar Džon Keri je rekao da je pobuna sunita, koji su zauzeli nekoliko gradova na zapadu i severu Iraka, takođe uperena protiv američkih i zapadnih interesa.

Oraganizacija ponikla iz Al Kaide, Islamska država Iraka i Levanta, svojom pobunom je vratila Irak u središte amneričke spoljne politike, pošto su se na insistiranje predsednika SAD Baraka Obame
američke borbene trupe povukle 2011. godine.

Islamski ekstremisti napreduju danas iz tri pravca ka Bagdadu, pošto su utvrdili kontrolu na prethodno osvojenim teritorijama u nekoliko iračkih oblasti.

Iračka vlada danas je počela da primenjuje novi plan za odbranu Bagdada od napada islamista. Keri je rekao da danas nije doneta odluka da li će vojska SAD pomoći iračkoj u borbi proiv pobunjenika.

Iračka vlada je tražila od SAD vazdušne napade na teroriste što razmatra Obamina admistracija, a Keri je rekao da će odluka uskoro biti doneta. "Irak je zemlja s kojom smo imali veoma direktan odnos,
veoma direktne investicije i angažovanje, da ne spoiminjem živote naših vojnika koji su izgubljeni tamo", rekao je Keri novinarima u Londonu na kraju konferencije o seksualnom nasilju u konfliktnim zonama.

Skoro 4.500 američkih vojnika je ubijeno u Iraku od 2003. kada je počela invazija. SAD su potrošile više stotina milijardi dolara na sukob u Iraku. Zasad nema naznaka da se sprema međunarodna koalicija koja bi intervenisala u Iraku.

Britanski ministar spoljnih poslov Vilijem Hejg je rekao da London nije spreman da ponudi vojnu intervenciju u Iraku. Šef nemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer je ocenio da je pobuna sunita veoma snažna što bi moglo otežati sprečavanje podele Iraka.

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Nikola

13.06.2014 19:38

Baš čudno za Ameriku !

ODGOVORITE
Name

Md

13.06.2014 21:35

Sta ce drugo pametni nisu da to politički rijese,nego samo vojno,ali sad ce kurvanjski avionima nece vise svoje dupe odnijeti tamo ,posto su ih arapi isterali kao kerove,jedino kod nas se mogu kurciti

ODGOVORITE
Name

tt

13.06.2014 21:37

Gdje djode Amerika i NATO tu se sve izdijeli, za krvi i ode do dodjvola, a oni trljaju zadovoljno ruke.

ODGOVORITE
Name

VRS RVI

15.06.2014 14:18

Opet americki "nacionalni interesi" na drugom kraju zemljine kugle. Ako su oni objavili 4000 poginulih treba to ipak uvećati za bar 50%. Mogu oni bombardovati ali će ipak morati doći na kopno ljudima koji jedva čekaju da ih "vide". Pa neka idu, srećan im put.

ODGOVORITE