Ирак на прагу грађанског рата

Ултра екстремистичка сунитска група Исламска држава Ирак и Левант (ИСИЛ) заузела је два нова града током велике офанзиве на подручју северног и централног Ирака.

Свијет 13.06.2014 | 17:25
Ирак на прагу грађанског рата

Снаге безбедности у великом броју напуштају своја радна места, остављају возила и униформе, бежећи пред џихадистима, а пола милиона људи је приморано да оде из својих кућа.

Медији у међувремену извештавају да се тренутно воде окршаји недалеко од Бакубе, на само 50 километара северно од Багдада.

Док екстремисти напредују према главном граду, ирачко Министарство унутрашњих послова је саопштило да је уведен нови план за његову заштиту.

"План садржи интензивније размештање снага, јачање обавештајних активности и употребу технологије као што су (извиђачки) балони и камере, и друге опреме", рекао је данас бригадни генерал Саад Ман.

Шиитски премијер Нури ал Малики саопштио је да ће влада наоружати и опремити грађане који желе да се добровољно боре против исламиста.

И врховни шиитски вођа ајатолах Али ал Систани позвао је данас Ирачане да узму оружје против "терориста".

"Грађани који могу да носе оружје и боре се против терориста, бране своју земљу и свој народ и своја света места, треба да буду добровољци и да се придруже снагама безбедности ради постизања тог светог циља", поручио је Ирачанима Систани, пренела је агенција АФП.

Британски ББЦ оценио је данас да се џихадисти у ствари приближавају свом циљу - стварању исламског емирата.

"Њујорк тајмс" пише да је оно што се догађа у Ираку катастрофа и да је запањујуће да су Ирачани и Американци, који размењујују обавештајне податке, затечени брзином којом побуњеници остварују победе, а у војсци дезертирају.

Сунитски исламисти освојили су Садију и Џалавлу, у провинцији Дијала, и околна подручја, док САД разматрају "све опције", укључујући војну акцију. Осим градова које је у Ираку заузела, група је широко присутна у пограничном појасу са Турском и Сиријом и чувена је по бруталним методама на територијама које контролише.

ББЦ истиче да ако ИСИЛ може да држи под контролом Мосул, други по величини ирачки град, и учврсти ту своје присуство, то ће бити велики корак ка остварењу њиховог циља да створе исламски емират који ће се простирати у Ираку и Сирији. То би био најзначајнији успех џихадиста од напада Ал каиде на САД 11. септембра 2001. године, наводи ББЦ.

То би могло, такође, да води другим променама на границама које су успоставиле Велика Британија и Француска на Блиском истоку пре једног века, почевши са распадом Ирака по секташкој линији.

Успех ИСИЛ, ултра екстремистичке сунитске групе, може само још више да погорша превирања на Блиском истоку и њихов успех продубиће секташки конфликт између сунита и шиита, што је већ најопаснији изазов на Блиском истоку, наводи ББЦ.

Иран, где живе претежно шиити, дели границу са Ираком и директно је повезан са ирачким шиитским премијером Нуријем ел Маликијем и има блиске везе са појединим ирачким шиитским милицијама.

Познаваоци прилика указују да је хитро заузимање Мосула показало како су сукоби у Сирији и Ираку резултирали регионалном побуном, у којој се побуњеници лако крећу кроз порозну ирачко-сиријску границу.

Премијер Малики је тајно затражио од администрације Барака Обаме да изведе ваздушне ударе против екстремиста.

Смртоносни обрачуни почели су у Мосулу 6. јуна и то је други ирачки град, после Фалуџе, који је пао у руке припадника групе ИСИЛ - изданака Ал каиде. Насиље у Ираку у порасту је од одласка Американаца, 2011. године, а нарочито се распламсало откад је 2013. шиитски премијер Малики покренуо офанзиву против ИСИЛ, док је чинио потезе и против опозиционих личности.

Група ИСИЛ је основана априла 2013. године и практично је "израсла" из Ал каиде у Ираку. Иако их се Ал каида у међувремену одрекла, припадници ИСИЛ главни су џихадисти који се боре против снага Башара ал Асада у Сирији.

Процењује се, иако не постоје прецизни подаци, да групу чине хиљаде бораца, а западни извештачи из региона оцењују да се чини да је ИСИЛ одузела Ал каиди "титулу" најопаснијих џихадиста на свету.

Организацију предводи Абу Бакр ал Багдади, Ирачанин за којег се верује да је рођен 1971. у Самари, северно од Багдада и који се придружио екстремистима после америчке инвазије 2003.


Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Мд

14.06.2014 06:54

Гдје амери дотерају демократију са тенковима ту остаје пустос и рат

ОДГОВОРИТЕ