Irak na pragu građanskog rata

Ultra ekstremistička sunitska grupa Islamska država Irak i Levant (ISIL) zauzela je dva nova grada tokom velike ofanzive na području severnog i centralnog Iraka.

Svijet 13.06.2014 | 17:25
Irak na pragu građanskog rata

Snage bezbednosti u velikom broju napuštaju svoja radna mesta, ostavljaju vozila i uniforme, bežeći pred džihadistima, a pola miliona ljudi je primorano da ode iz svojih kuća.

Mediji u međuvremenu izveštavaju da se trenutno vode okršaji nedaleko od Bakube, na samo 50 kilometara severno od Bagdada.

Dok ekstremisti napreduju prema glavnom gradu, iračko Ministarstvo unutrašnjih poslova je saopštilo da je uveden novi plan za njegovu zaštitu.

"Plan sadrži intenzivnije razmeštanje snaga, jačanje obaveštajnih aktivnosti i upotrebu tehnologije kao što su (izviđački) baloni i kamere, i druge opreme", rekao je danas brigadni general Saad Man.

Šiitski premijer Nuri al Maliki saopštio je da će vlada naoružati i opremiti građane koji žele da se dobrovoljno bore protiv islamista.

I vrhovni šiitski vođa ajatolah Ali al Sistani pozvao je danas Iračane da uzmu oružje protiv "terorista".

"Građani koji mogu da nose oružje i bore se protiv terorista, brane svoju zemlju i svoj narod i svoja sveta mesta, treba da budu dobrovoljci i da se pridruže snagama bezbednosti radi postizanja tog svetog cilja", poručio je Iračanima Sistani, prenela je agencija AFP.

Britanski BBC ocenio je danas da se džihadisti u stvari približavaju svom cilju - stvaranju islamskog emirata.

"Njujork tajms" piše da je ono što se događa u Iraku katastrofa i da je zapanjujuće da su Iračani i Amerikanci, koji razmenjujuju obaveštajne podatke, zatečeni brzinom kojom pobunjenici ostvaruju pobede, a u vojsci dezertiraju.

Sunitski islamisti osvojili su Sadiju i Džalavlu, u provinciji Dijala, i okolna područja, dok SAD razmatraju "sve opcije", uključujući vojnu akciju. Osim gradova koje je u Iraku zauzela, grupa je široko prisutna u pograničnom pojasu sa Turskom i Sirijom i čuvena je po brutalnim metodama na teritorijama koje kontroliše.

BBC ističe da ako ISIL može da drži pod kontrolom Mosul, drugi po veličini irački grad, i učvrsti tu svoje prisustvo, to će biti veliki korak ka ostvarenju njihovog cilja da stvore islamski emirat koji će se prostirati u Iraku i Siriji. To bi bio najznačajniji uspeh džihadista od napada Al kaide na SAD 11. septembra 2001. godine, navodi BBC.

To bi moglo, takođe, da vodi drugim promenama na granicama koje su uspostavile Velika Britanija i Francuska na Bliskom istoku pre jednog veka, počevši sa raspadom Iraka po sektaškoj liniji.

Uspeh ISIL, ultra ekstremističke sunitske grupe, može samo još više da pogorša previranja na Bliskom istoku i njihov uspeh produbiće sektaški konflikt između sunita i šiita, što je već najopasniji izazov na Bliskom istoku, navodi BBC.

Iran, gde žive pretežno šiiti, deli granicu sa Irakom i direktno je povezan sa iračkim šiitskim premijerom Nurijem el Malikijem i ima bliske veze sa pojedinim iračkim šiitskim milicijama.

Poznavaoci prilika ukazuju da je hitro zauzimanje Mosula pokazalo kako su sukobi u Siriji i Iraku rezultirali regionalnom pobunom, u kojoj se pobunjenici lako kreću kroz poroznu iračko-sirijsku granicu.

Premijer Maliki je tajno zatražio od administracije Baraka Obame da izvede vazdušne udare protiv ekstremista.

Smrtonosni obračuni počeli su u Mosulu 6. juna i to je drugi irački grad, posle Faludže, koji je pao u ruke pripadnika grupe ISIL - izdanaka Al kaide. Nasilje u Iraku u porastu je od odlaska Amerikanaca, 2011. godine, a naročito se rasplamsalo otkad je 2013. šiitski premijer Maliki pokrenuo ofanzivu protiv ISIL, dok je činio poteze i protiv opozicionih ličnosti.

Grupa ISIL je osnovana aprila 2013. godine i praktično je "izrasla" iz Al kaide u Iraku. Iako ih se Al kaida u međuvremenu odrekla, pripadnici ISIL glavni su džihadisti koji se bore protiv snaga Bašara al Asada u Siriji.

Procenjuje se, iako ne postoje precizni podaci, da grupu čine hiljade boraca, a zapadni izveštači iz regiona ocenjuju da se čini da je ISIL oduzela Al kaidi "titulu" najopasnijih džihadista na svetu.

Organizaciju predvodi Abu Bakr al Bagdadi, Iračanin za kojeg se veruje da je rođen 1971. u Samari, severno od Bagdada i koji se pridružio ekstremistima posle američke invazije 2003.


Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Md

14.06.2014 08:54

Gdje ameri doteraju demokratiju sa tenkovima tu ostaje pustos i rat

ODGOVORITE