Пројекат заштите од поплава био успорен

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је данас да је пројекат заштите од поплава који се реализује из кредита Европске инвестиционе банке /ЕИБ/ од 55 милиона евра био успорен због низа разлога.

 

Република Српска 13.06.2014 | 16:30
Пројекат заштите од поплава био успорен

Цвијановићева је на посебној сједници Народне скупштине Републике Српске рекла да је тај пројекат Влада кандидовала након јунских поплава 2010. године и да је због поплаве крајем те године било неопходно са кредитором обновити преговоре ради ревидирања раније утврђених приоритета.

Она је додала да се највећи број накнадно утврђених приоритетних локација налази у Семберији. Цвијановићева је навела да је у оквиру реализације овог пројекта на подручју Бијељине у јуну 2013. године потписан Меморандум између Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде и града Бијељина који се односи на 20 појединачних пројеката на том подручју.

Према њеним ријечима, тим пројектима обухваћени су санација и реконструкција насипа као што су Тополовац, Рача, Дашница, а Меморандумом се Бијељина обавезује да ријеши имовинско-правне односе, што у конкретном случају до данас није учињено.

"Ово говорим само зато што је некоректно оптуживати Владу за спорост овог пројекта, знајући да се он проводи према међународним процедурама, али и зато што не зависи не само од Владе, већ и од локалних заједница", нагласила је Цвијановићева.

Говорећи о пројектима одбране од поплава, она је навела да се на бази преговора отпочетих прошле године, у јуну очекује одобрење кредита Свјетске банке од 13,8 милиона долара за изградњу дринског насипа у Семберији укупне дужине 33 километра.


Напомињући да су се "слушале разне приче о систему цивилне заштите", премијер Српске је подсјетила на законска рјешења у овој области и истакла да је у јавности намјерно створена погрешна слика како су ресурси Цивилне заштите централизовани.


"То није тачно, јер је ријеч о веома децентрализованој структури у којој Републичка управа Цивилне заштите има управну и координациону улогу, док је највећи дио одговорности на локалној заједници, односно локалним штабовима Цивилне заштите", истакла је Цвијановићева.

Она је навела да није било дисконтинуитета између периода прије и након проглашења ванредне ситуације, јер су све републичке службе обављале своје задатке у апсолутној координацији и у пуном капацитету, сходно ситуацији и потребама на терену.

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Боо

13.06.2014 14:50

Код нас је све на папиру ниста у стварности само Васе плате, васи станови, васе виле и васи бонуси су стварна реалност назалост.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јузно Воце

13.06.2014 14:53

Цлан друзине ,,ПИНОКИО".....

ОДГОВОРИТЕ
Name

адвокат

13.06.2014 15:29

Људи моји колико она комплекса има , умјесто да предаје у Имљанима она "води" ентитет .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сотир Српско Сарајево

13.06.2014 16:33

Ма Влада није одговорна ни у једном случају, за све су локалне заједнице криве. Зашто постоји Влада ако ни за шта не одговара? А да се десило нешто позитивно, то би наравно њихова заслуга била.

ОДГОВОРИТЕ
Name

анаљубљана

13.06.2014 17:19

Занима ме, да ли се ова Жељка Цвијановић икада погледа у огледало!?? Можда се ипак погледа и види себе, као највеће севетско ругло!!! Она и Додик су симбол за лоповлук!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ван

13.06.2014 17:40

Жено, сјаши већ једном!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

тамбе

13.06.2014 17:46

Ова Цвијановицка ми лици на све али никако на зенско.

ОДГОВОРИТЕ
Name

комсија

13.06.2014 18:40

Тацно је да је потписан споразум о кредиту са свјетском банком а успорен односно прекинут је због директора вода Драгана Андјелица јер је хтео да паре лезу директно на његов рацун 55 милиона еура,малоли је .......а сад народ испаста.

ОДГОВОРИТЕ