Projekat zaštite od poplava bio usporen

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas da je projekat zaštite od poplava koji se realizuje iz kredita Evropske investicione banke /EIB/ od 55 miliona evra bio usporen zbog niza razloga.

 

Republika Srpska 13.06.2014 | 16:30
Projekat zaštite od poplava bio usporen

Cvijanovićeva je na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske rekla da je taj projekat Vlada kandidovala nakon junskih poplava 2010. godine i da je zbog poplave krajem te godine bilo neophodno sa kreditorom obnoviti pregovore radi revidiranja ranije utvrđenih prioriteta.

Ona je dodala da se najveći broj naknadno utvrđenih prioritetnih lokacija nalazi u Semberiji. Cvijanovićeva je navela da je u okviru realizacije ovog projekta na području Bijeljine u junu 2013. godine potpisan Memorandum između Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i grada Bijeljina koji se odnosi na 20 pojedinačnih projekata na tom području.

Prema njenim riječima, tim projektima obuhvaćeni su sanacija i rekonstrukcija nasipa kao što su Topolovac, Rača, Dašnica, a Memorandumom se Bijeljina obavezuje da riješi imovinsko-pravne odnose, što u konkretnom slučaju do danas nije učinjeno.

"Ovo govorim samo zato što je nekorektno optuživati Vladu za sporost ovog projekta, znajući da se on provodi prema međunarodnim procedurama, ali i zato što ne zavisi ne samo od Vlade, već i od lokalnih zajednica", naglasila je Cvijanovićeva.

Govoreći o projektima odbrane od poplava, ona je navela da se na bazi pregovora otpočetih prošle godine, u junu očekuje odobrenje kredita Svjetske banke od 13,8 miliona dolara za izgradnju drinskog nasipa u Semberiji ukupne dužine 33 kilometra.


Napominjući da su se "slušale razne priče o sistemu civilne zaštite", premijer Srpske je podsjetila na zakonska rješenja u ovoj oblasti i istakla da je u javnosti namjerno stvorena pogrešna slika kako su resursi Civilne zaštite centralizovani.


"To nije tačno, jer je riječ o veoma decentralizovanoj strukturi u kojoj Republička uprava Civilne zaštite ima upravnu i koordinacionu ulogu, dok je najveći dio odgovornosti na lokalnoj zajednici, odnosno lokalnim štabovima Civilne zaštite", istakla je Cvijanovićeva.

Ona je navela da nije bilo diskontinuiteta između perioda prije i nakon proglašenja vanredne situacije, jer su sve republičke službe obavljale svoje zadatke u apsolutnoj koordinaciji i u punom kapacitetu, shodno situaciji i potrebama na terenu.

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Boo

13.06.2014 14:50

Kod nas je sve na papiru nista u stvarnosti samo Vase plate, vasi stanovi, vase vile i vasi bonusi su stvarna realnost nazalost.

ODGOVORITE
Name

Juzno Voce

13.06.2014 14:53

Clan druzine ,,PINOKIO".....

ODGOVORITE
Name

advokat

13.06.2014 15:29

Ljudi moji koliko ona kompleksa ima , umjesto da predaje u Imljanima ona "vodi" entitet .

ODGOVORITE
Name

Сотир Српско Сарајево

13.06.2014 16:33

Ма Влада није одговорна ни у једном случају, за све су локалне заједнице криве. Зашто постоји Влада ако ни за шта не одговара? А да се десило нешто позитивно, то би наравно њихова заслуга била.

ODGOVORITE
Name

analjubljana

13.06.2014 17:19

Zanima me, da li se ova Željka Cvijanović ikada pogleda u ogledalo!?? Možda se ipak pogleda i vidi sebe, kao najveće sevetsko ruglo!!! Ona i Dodik su simbol za lopovluk!!!

ODGOVORITE
Name

van

13.06.2014 17:40

Ženo, sjaši već jednom!!

ODGOVORITE
Name

tambe

13.06.2014 17:46

Ova Cvijanovicka mi lici na sve ali nikako na zensko.

ODGOVORITE
Name

komsija

13.06.2014 18:40

Tacno je da je potpisan sporazum o kreditu sa svjetskom bankom a usporen odnosno prekinut je zbog direktora voda Dragana Andjelica jer je hteo da pare lezu direktno na njegov racun 55 miliona eura,maloli je .......a sad narod ispasta.

ODGOVORITE