Најмлађи и најстарији играч Мундијала

Мондрагон је већ увелико бранио за репрезентацију када се Фабрис Олинга родио, а можда ће се сусрести на Мундијалу.

Фудбал 13.06.2014 | 11:01
Најмлађи и најстарији играч Мундијала

Коначно је почео Мундијал, а поред питања о томе ко ће освојити првенствои ко ће бити најбољи стрелац или најбољи играч увек је занимљиво погледати ко је то највиши, најнижи, најтежи, најлакши, најмлађи и најстарији.

Ми смо одлучили да се позабавимо играчима који су понели последње две "титуле".

Колумбија се одлучила за искуство тако да ће њихов гол бранити 42-годишњи Фарид Мондрагон, а Камерунци су се одлучили за младалаћки елан и жељу за доказивањем тако да су у Бразил повели 18-годишњег Фабриса Олингу.

Голман колумбијске репрезентације је рођен 1971. године, а Олинга 1996. – разлика од 24 године, 10 месеци и 21 дана. Када је Камерунац рођен, Мондрагон је већ три године бранио за своју земљу.

Када неко промени 10 клубова у каријери за њега се може рећи да је прави фудбалски номад и да га не држи место, али ипак када се тај број развуче на 24 године колико траје сениорска каријера Фарида Мондрагона онда то и није велика цифра.

Он је члан репрезентације Колумбије од 1993. године што значи да је био члан златне генерације Колумбије и да му је саиграч био и Андрес Ескобар који је убијен 1994. године због аутогола на Светском првенству у Америци. Мондрагон је пркосио времену и дочекао другу златну генерацију своје земље и ту је да се постара да судбина Мартинеза и другова не буде тако трагична.

Мондрагон је направио пун круг и у клупској каријери па се после 23 године вратио у Депортиво Кали, где је и започео каријеру коју ће и завршити после овог Светског првенства. Највећи траг је оставио у Галатасарају где је провео шест година, а био је омиљен и у Келну и Инденпендијентеу где се више пута враћао. За репрезентацију је одиграо 55 утакмица, а последњих година је Давид Оспина први избор за чувара мреже.

Он ће у току групне фазе, 21. јуна, напунити 43 године, а ако га селектор Хосе Пекерман уведе у игру макар на минут једног меча остаће записан у историји као најстарији играч на светским првенствима.

Камерунац је једини фудбалер на Светском првенству који је рођен 1996. године, а друштво у Бразилу му прави вероватно никад мањи број тинејџера, а како је он најмлађи на турниру, то значи да на бразилским теренима неће бити ниједног малолетног играча.

Прича о младом Лаву почиње у приватној фудбалској академији Семјуела Етоа, па Олингу од самог старта прати бремен поређења са чувеним нападачем. Он је и кренуо истим путем којим је ишао и његов много познатији саиграч па је прве фудбалске кораке направио у Мајорци. Уследио је трансфер у Малагу, и то у тренутку када је овај клуб имао пара на претек и када је на клупи седео Мануел Пелегрини, што додатно показује какав је таленат омалени нападач.

Управо је у дресу Малаге постигао и највећи успех у досадашњој каријер, Олинга је 2012. године на мечу против Селте постао најмлађи стрелац у 90 година дугој историји шпанске Примере, тада је имао 16 година и 98 дана. Турбулентно време, и промена тренера у клубу са Ла Росаледе је довело до тога да младић оде у Зулте на позајмицу, где је и провео пролећни део сезоне.

Брзи фудбалер нија оставио значајнији отисак у Белгији, али је ипак добио позив за репрезентацију Камеруна, која је последњих дана била у жижи јавности због одбијања да отпутују у Бразил ако им се не повећају премије. Договор је постигнут и Лавови су кренули ка Бразилу, али без Олинге и Седрика Ђегуе, које су заборавили у хотелу. Ипак, на аеродрому су се сетили ко им недостаје па су се вратили по цимере.

Видећемо да ли ће сениор и јуниор добити шансу у предстојећих неколико недеља, а ко зна, можда се Олинга и Мондрагон нађу очи у очи у фази испадања.

Иначе, 9092 дана је разлика између рођендана Олинге и Мондрагона.

Коментари / 0

Оставите коментар