Najmlađi i najstariji igrač Mundijala

Mondragon je već uveliko branio za reprezentaciju kada se Fabris Olinga rodio, a možda će se susresti na Mundijalu.

Fudbal 13.06.2014 | 11:01
Najmlađi i najstariji igrač Mundijala

Konačno je počeo Mundijal, a pored pitanja o tome ko će osvojiti prvenstvoi ko će biti najbolji strelac ili najbolji igrač uvek je zanimljivo pogledati ko je to najviši, najniži, najteži, najlakši, najmlađi i najstariji.

Mi smo odlučili da se pozabavimo igračima koji su poneli poslednje dve "titule".

Kolumbija se odlučila za iskustvo tako da će njihov gol braniti 42-godišnji Farid Mondragon, a Kamerunci su se odlučili za mladalaćki elan i želju za dokazivanjem tako da su u Brazil poveli 18-godišnjeg Fabrisa Olingu.

Golman kolumbijske reprezentacije je rođen 1971. godine, a Olinga 1996. – razlika od 24 godine, 10 meseci i 21 dana. Kada je Kamerunac rođen, Mondragon je već tri godine branio za svoju zemlju.

Kada neko promeni 10 klubova u karijeri za njega se može reći da je pravi fudbalski nomad i da ga ne drži mesto, ali ipak kada se taj broj razvuče na 24 godine koliko traje seniorska karijera Farida Mondragona onda to i nije velika cifra.

On je član reprezentacije Kolumbije od 1993. godine što znači da je bio član zlatne generacije Kolumbije i da mu je saigrač bio i Andres Eskobar koji je ubijen 1994. godine zbog autogola na Svetskom prvenstvu u Americi. Mondragon je prkosio vremenu i dočekao drugu zlatnu generaciju svoje zemlje i tu je da se postara da sudbina Martineza i drugova ne bude tako tragična.

Mondragon je napravio pun krug i u klupskoj karijeri pa se posle 23 godine vratio u Deportivo Kali, gde je i započeo karijeru koju će i završiti posle ovog Svetskog prvenstva. Najveći trag je ostavio u Galatasaraju gde je proveo šest godina, a bio je omiljen i u Kelnu i Indenpendijenteu gde se više puta vraćao. Za reprezentaciju je odigrao 55 utakmica, a poslednjih godina je David Ospina prvi izbor za čuvara mreže.

On će u toku grupne faze, 21. juna, napuniti 43 godine, a ako ga selektor Hose Pekerman uvede u igru makar na minut jednog meča ostaće zapisan u istoriji kao najstariji igrač na svetskim prvenstvima.

Kamerunac je jedini fudbaler na Svetskom prvenstvu koji je rođen 1996. godine, a društvo u Brazilu mu pravi verovatno nikad manji broj tinejdžera, a kako je on najmlađi na turniru, to znači da na brazilskim terenima neće biti nijednog maloletnog igrača.

Priča o mladom Lavu počinje u privatnoj fudbalskoj akademiji Semjuela Etoa, pa Olingu od samog starta prati bremen poređenja sa čuvenim napadačem. On je i krenuo istim putem kojim je išao i njegov mnogo poznatiji saigrač pa je prve fudbalske korake napravio u Majorci. Usledio je transfer u Malagu, i to u trenutku kada je ovaj klub imao para na pretek i kada je na klupi sedeo Manuel Pelegrini, što dodatno pokazuje kakav je talenat omaleni napadač.

Upravo je u dresu Malage postigao i najveći uspeh u dosadašnjoj karijer, Olinga je 2012. godine na meču protiv Selte postao najmlađi strelac u 90 godina dugoj istoriji španske Primere, tada je imao 16 godina i 98 dana. Turbulentno vreme, i promena trenera u klubu sa La Rosalede je dovelo do toga da mladić ode u Zulte na pozajmicu, gde je i proveo prolećni deo sezone.

Brzi fudbaler nija ostavio značajniji otisak u Belgiji, ali je ipak dobio poziv za reprezentaciju Kameruna, koja je poslednjih dana bila u žiži javnosti zbog odbijanja da otputuju u Brazil ako im se ne povećaju premije. Dogovor je postignut i Lavovi su krenuli ka Brazilu, ali bez Olinge i Sedrika Đegue, koje su zaboravili u hotelu. Ipak, na aerodromu su se setili ko im nedostaje pa su se vratili po cimere.

Videćemo da li će senior i junior dobiti šansu u predstojećih nekoliko nedelja, a ko zna, možda se Olinga i Mondragon nađu oči u oči u fazi ispadanja.

Inače, 9092 dana je razlika između rođendana Olinge i Mondragona.

Komentari / 0

Ostavite komentar