СП 1990. и Тото Скилаћи

Појавио се ниоткуда и обележио Светско првенство у родној Италији 1990. години. Ако би некога питали где је играо пре или после тог Мундијала, тешко ћете добити одговор, али ако споменете то СП, сви ће у глас рећи његово име - Салваторе Тото Скилаћи.

Фудбал 13.06.2014 | 10:52
СП 1990. и Тото Скилаћи

Скилаћи је рођен 1964.у Палерму. Године 1982. је потписао за Месину, у којој је играо до 1989, када је прешао у Јувентус из Торина и дебитовао је у Серији А 27. августа 1989. касније је играо и за Интер, да би 1994. отишао у Јапан и постао први Италијан који ће заиграти у Џеј лиги.

Ретко ко га је и у самој Италији знао до припрема за СП, али је у њега највише поверења имао тадашњи селектор Азељо Вићини и накнадно га је уврстио на списак играча.

Популарни Тото је експлодирао пред својим навијачима и на Мондијалу '90 постао, музички речено "оне хит wондер". Заменио је Андреу Карневалеа и почео да тресе мреже против Аустрије, Чехословачке, Уругваја и у четвртфиналу против Ирске.

У полуфиналу је играо против Марадоне и постигао је једини гол у ремију који је касније, преко пенала, значио елиминацију за домаћина.

То није био крај радовању Скилаћија јер је по завршетку турнира освојио Златну копачку захваљујући шест постигнутих голова.

Светско првенство 1990. италијански фудбалски фанови памте као "Магичне ноћи Тота Скилаћија". Са правом.

Коментари / 0

Оставите коментар