SP 1990. i Toto Skilaći

Pojavio se niotkuda i obeležio Svetsko prvenstvo u rodnoj Italiji 1990. godini. Ako bi nekoga pitali gde je igrao pre ili posle tog Mundijala, teško ćete dobiti odgovor, ali ako spomenete to SP, svi će u glas reći njegovo ime - Salvatore Toto Skilaći.

Fudbal 13.06.2014 | 10:52
SP 1990. i Toto Skilaći

Skilaći je rođen 1964.u Palermu. Godine 1982. je potpisao za Mesinu, u kojoj je igrao do 1989, kada je prešao u Juventus iz Torina i debitovao je u Seriji A 27. avgusta 1989. kasnije je igrao i za Inter, da bi 1994. otišao u Japan i postao prvi Italijan koji će zaigrati u Džej ligi.

Retko ko ga je i u samoj Italiji znao do priprema za SP, ali je u njega najviše poverenja imao tadašnji selektor Azeljo Vićini i naknadno ga je uvrstio na spisak igrača.

Popularni Toto je eksplodirao pred svojim navijačima i na Mondijalu '90 postao, muzički rečeno "one hit wonder". Zamenio je Andreu Karnevalea i počeo da trese mreže protiv Austrije, Čehoslovačke, Urugvaja i u četvrtfinalu protiv Irske.

U polufinalu je igrao protiv Maradone i postigao je jedini gol u remiju koji je kasnije, preko penala, značio eliminaciju za domaćina.

To nije bio kraj radovanju Skilaćija jer je po završetku turnira osvojio Zlatnu kopačku zahvaljujući šest postignutih golova.

Svetsko prvenstvo 1990. italijanski fudbalski fanovi pamte kao "Magične noći Tota Skilaćija". Sa pravom.

Komentari / 0

Ostavite komentar