На данашњи дан - "Плави" у 1/2 СП!

Два највећа домета репрезентације земље које више нема, Југославије, била су наступи у полуфиналу Мондијала. Баш на овај дан ривал у мечу за пласман у финале 1962. била је Чехословачка.

Фудбал 13.06.2014 | 10:48
На данашњи дан - "Плави" у 1/2 СП!

После уводног пораза од СССР-а са 2:0, "плави" су успели да савладају и Уругвај (3:1) и Колумбију (5:0) па су се као други на табели своје групе пласирали у четвртфинале.

Као званични првак Олимпијских игара и вице-шампион Европе, Југославија је на тај Мондијал у Чилеу стигла са великим амбицијама, предвођена Драгославом Шекуларцем који је на крају уврштен у идеални тим турнира. Све је деловало идеално, нарочито када је коначно срушено проклетство у дуелима са СР Немачком која је побеђена у четвртфиналу захваљујући голу Радаковића у 87. минуту. Но, тада је све кренуло низбрдо.

Обећане премије за успех напрасно су постале проблем за "плаве" којима је државно руководство поручило да "треба да играју због љубави према домовини". То је пореметило атмосферу у екипи сасвим довољно да се против Чехословачке пружи бледа партија, па је 13. јуна 1962. доживљен пораз од 3:1 у полуфиналу.

Уследио је затим меч за треће место са Чилеанцима, који су славили са 1:0 голом Рохаса у последњим тренуцима утакмице, а титулу је по други пут узео Бразил савладавши ЧССР са 3:1 у мечу за трофеј.

Коментари / 0

Оставите коментар