Na današnji dan - "Plavi" u 1/2 SP!

Dva najveća dometa reprezentacije zemlje koje više nema, Jugoslavije, bila su nastupi u polufinalu Mondijala. Baš na ovaj dan rival u meču za plasman u finale 1962. bila je Čehoslovačka.

Fudbal 13.06.2014 | 10:48
Na današnji dan - "Plavi" u 1/2 SP!

Posle uvodnog poraza od SSSR-a sa 2:0, "plavi" su uspeli da savladaju i Urugvaj (3:1) i Kolumbiju (5:0) pa su se kao drugi na tabeli svoje grupe plasirali u četvrtfinale.

Kao zvanični prvak Olimpijskih igara i vice-šampion Evrope, Jugoslavija je na taj Mondijal u Čileu stigla sa velikim ambicijama, predvođena Dragoslavom Šekularcem koji je na kraju uvršten u idealni tim turnira. Sve je delovalo idealno, naročito kada je konačno srušeno prokletstvo u duelima sa SR Nemačkom koja je pobeđena u četvrtfinalu zahvaljujući golu Radakovića u 87. minutu. No, tada je sve krenulo nizbrdo.

Obećane premije za uspeh naprasno su postale problem za "plave" kojima je državno rukovodstvo poručilo da "treba da igraju zbog ljubavi prema domovini". To je poremetilo atmosferu u ekipi sasvim dovoljno da se protiv Čehoslovačke pruži bleda partija, pa je 13. juna 1962. doživljen poraz od 3:1 u polufinalu.

Usledio je zatim meč za treće mesto sa Čileancima, koji su slavili sa 1:0 golom Rohasa u poslednjim trenucima utakmice, a titulu je po drugi put uzeo Brazil savladavši ČSSR sa 3:1 u meču za trofej.

Komentari / 0

Ostavite komentar