Утакмица дана: Холандија - Шпанија

Дерби дана у петак, нема сумње, јесте реприза последњег финала Светског првенства у Јужној Африци.

Фудбал 13.06.2014 | 09:44
Утакмица дана: Холандија - Шпанија

Дерби дана у петак, нема сумње, јесте реприза последњег финала Светског првенства у Јужној Африци.

Шпанија је тада, тек у продужецима, стигла до прве титуле првака света, док је Холандија трећи пут поражена у финалима Мундијала и тако постала неславни рекордер са највише финала без тријумфа.

Шта се променило у претходне четири године?

Много тога, али знатно више у холандском тиму.

Шпанце и даље води Висенте дел Боске, Холанђане уместо Берта ван Марвијка предводи Луј ван Гал. За Шпанију и даље играју Икер Касиљас, Серхио Рамос, Ђерар Пике, Серхио Бускетс, Ћави Алонсо, Андрес Инијеста, Ћави Ернандез, Сеск Фабрегас, Хесус Навас, Давид Виља, Ферандо Торес... Практично, од носилаца нема само Карлеса Пујола.

Међутим, за Холандију, осим дијаманта Најџел Де Јонг, Арјен Робен, Робин ван Перси, Весли Снајдер, игра потпуно нов тим... Ту су, поред селектора Ван Гала, сада Јаспер Килесен, Рон Флар, Стефан де Фриј, Бруно Мартинс Инди, Дарил Јанмат, Јонатан де Гузман, итд.

Стога, било би погрешно извлачити закључке из сусрета од пре четири године, уочи меча који почиње у 21 час и који ће судити Никола Рицоли. Кад смо већ код њега, он је у последњем колу Серије А поделио седам жутих картона, у претпоследњем четири, у мечу Катанија - Каљари шест уз један црвени, а у дуелу Арсенал - Бајерн четири жута и један црвени.

Историјски гледано, нерешено је: 4-1-4.

Велико је питање на кога ће се Дел Боске ослонити у нападу. Торес је неубедљив дуго, Виља није онај од пре четири године, због чега је и натурализован Дијего Коста, али сетите се како је он завршио последње две утакмице у којима је наступио: изашао је у 14. минуту против Барселоне у "финалу" Примере и у 8. минуту против Реала у финалу Лиге шампиона.

И ако се опоравио, велика је вероватноћа да није у оној убитачној форми.

Дел Боске је признао како га брине лакша повреда Ђордија Албе, па би играч Барселоне могао меч да одгледа са клупе, баш као и Дијего Коста, који је наводно потпуно спреман али селектор не жели још да ризикује.

Када је Холандија у питању већ навелико се писало о изостанцима Рафаела Ван дер Варта и Кевина Стротмана, а то значи да ће Луј ван Гал у нападу морати морати да се ослони на проверене - Робена, Снајдера и Ван Персија. Наводно је повређен и Јонатан де Гузман, па ће уз Најџела де Јонга у везном реду морати да заигра Јорди Класи.

Коментари / 0

Оставите коментар