Utakmica dana: Holandija - Španija

Derbi dana u petak, nema sumnje, jeste repriza poslednjeg finala Svetskog prvenstva u Južnoj Africi.

Fudbal 13.06.2014 | 09:44
Utakmica dana: Holandija - Španija

Derbi dana u petak, nema sumnje, jeste repriza poslednjeg finala Svetskog prvenstva u Južnoj Africi.

Španija je tada, tek u produžecima, stigla do prve titule prvaka sveta, dok je Holandija treći put poražena u finalima Mundijala i tako postala neslavni rekorder sa najviše finala bez trijumfa.

Šta se promenilo u prethodne četiri godine?

Mnogo toga, ali znatno više u holandskom timu.

Špance i dalje vodi Visente del Boske, Holanđane umesto Berta van Marvijka predvodi Luj van Gal. Za Španiju i dalje igraju Iker Kasiljas, Serhio Ramos, Đerar Pike, Serhio Buskets, Ćavi Alonso, Andres Inijesta, Ćavi Ernandez, Sesk Fabregas, Hesus Navas, David Vilja, Ferando Tores... Praktično, od nosilaca nema samo Karlesa Pujola.

Međutim, za Holandiju, osim dijamanta Najdžel De Jong, Arjen Roben, Robin van Persi, Vesli Snajder, igra potpuno nov tim... Tu su, pored selektora Van Gala, sada Jasper Kilesen, Ron Flar, Stefan de Frij, Bruno Martins Indi, Daril Janmat, Jonatan de Guzman, itd.

Stoga, bilo bi pogrešno izvlačiti zaključke iz susreta od pre četiri godine, uoči meča koji počinje u 21 čas i koji će suditi Nikola Ricoli. Kad smo već kod njega, on je u poslednjem kolu Serije A podelio sedam žutih kartona, u pretposlednjem četiri, u meču Katanija - Kaljari šest uz jedan crveni, a u duelu Arsenal - Bajern četiri žuta i jedan crveni.

Istorijski gledano, nerešeno je: 4-1-4.

Veliko je pitanje na koga će se Del Boske osloniti u napadu. Tores je neubedljiv dugo, Vilja nije onaj od pre četiri godine, zbog čega je i naturalizovan Dijego Kosta, ali setite se kako je on završio poslednje dve utakmice u kojima je nastupio: izašao je u 14. minutu protiv Barselone u "finalu" Primere i u 8. minutu protiv Reala u finalu Lige šampiona.

I ako se oporavio, velika je verovatnoća da nije u onoj ubitačnoj formi.

Del Boske je priznao kako ga brine lakša povreda Đordija Albe, pa bi igrač Barselone mogao meč da odgleda sa klupe, baš kao i Dijego Kosta, koji je navodno potpuno spreman ali selektor ne želi još da rizikuje.

Kada je Holandija u pitanju već naveliko se pisalo o izostancima Rafaela Van der Varta i Kevina Strotmana, a to znači da će Luj van Gal u napadu morati morati da se osloni na proverene - Robena, Snajdera i Van Persija. Navodno je povređen i Jonatan de Guzman, pa će uz Najdžela de Jonga u veznom redu morati da zaigra Jordi Klasi.

Komentari / 0

Ostavite komentar