У Београду научни скуп "Срби и Први свјетски рат"

У Српској академији наука и уметности (САНУ) данас почиње међународни научни скуп на тему "Срби и Први светски рат 1914/1918. године".

Србија 13.06.2014 | 07:58
У Београду научни скуп "Срби и Први свјетски рат"

Скуп, који ће трајати до 15.јуна, отвориће председник САНУ академик Никола Хајдин, а присутнима ће се обратити председник Србије Томислав Николић, председник Републике Српске Милорад Додик и патријарх Иринеј.

Узимајући у обзир огроман значај Првог светског рата који је представљао до тада не само највећи ратни сукоб у историји цивилизације него је изазвао далекосежне политичке, друштвене и цивилизацијске промене у историји Срба, али и других народа и држава Европе и света, наметнула се потреба да се научно и објективно сумирају његови резултати, последице и проученост током једног века након његовог почетка, саопштено је из САНУ.

Овај међународни научни скуп замишљен је као прилика да се научно осветле све стране тог догађаја, имајући у виду у првом реду политичке, друштвене, културне и духовне прилике уочи рата, током трајања и последице које је изазвао.

На скупу ће бити речи и о најновијим покушајима ревизије историје и напорима појединих историчара да Србију оптуже као кривца за избијање Великог рата.

На скупу ће учествовати око 60 еминентних историчара и стручњака за Први светски рат, од тога је 18 из иностранства - Бугарска, Грчка, Француска, Аустрија, Велика Британија, Русија, Мађарска, Пољска, Италија, Црна Гора, Чешка.

Скуп је реализован у сарадњи САНУ са Матицом српском из Новог Сада и Академијом наука и умјетности Републике Српске из Бањалуке.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Милојко

13.06.2014 06:09

АКО БУДУ СВИ ЕМИНЕНТНИ СТРУЧЊАЦИ КАО НАШ МИЛОКРАД ЛАКТАШЕНКО, ОНДА ОД ТОГ НАУЧНОГ СКУПА НЕМА НИШТА.

ОДГОВОРИТЕ