U Beogradu naučni skup "Srbi i Prvi svjetski rat"

U Srpskoj akademiji nauka i umetnosti (SANU) danas počinje međunarodni naučni skup na temu "Srbi i Prvi svetski rat 1914/1918. godine".

Srbija 13.06.2014 | 07:58
U Beogradu naučni skup "Srbi i Prvi svjetski rat"

Skup, koji će trajati do 15.juna, otvoriće predsednik SANU akademik Nikola Hajdin, a prisutnima će se obratiti predsednik Srbije Tomislav Nikolić, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i patrijarh Irinej.

Uzimajući u obzir ogroman značaj Prvog svetskog rata koji je predstavljao do tada ne samo najveći ratni sukob u istoriji civilizacije nego je izazvao dalekosežne političke, društvene i civilizacijske promene u istoriji Srba, ali i drugih naroda i država Evrope i sveta, nametnula se potreba da se naučno i objektivno sumiraju njegovi rezultati, posledice i proučenost tokom jednog veka nakon njegovog početka, saopšteno je iz SANU.

Ovaj međunarodni naučni skup zamišljen je kao prilika da se naučno osvetle sve strane tog događaja, imajući u vidu u prvom redu političke, društvene, kulturne i duhovne prilike uoči rata, tokom trajanja i posledice koje je izazvao.

Na skupu će biti reči i o najnovijim pokušajima revizije istorije i naporima pojedinih istoričara da Srbiju optuže kao krivca za izbijanje Velikog rata.

Na skupu će učestvovati oko 60 eminentnih istoričara i stručnjaka za Prvi svetski rat, od toga je 18 iz inostranstva - Bugarska, Grčka, Francuska, Austrija, Velika Britanija, Rusija, Mađarska, Poljska, Italija, Crna Gora, Češka.

Skup je realizovan u saradnji SANU sa Maticom srpskom iz Novog Sada i Akademijom nauka i umjetnosti Republike Srpske iz Banjaluke.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Milojko

13.06.2014 06:09

AKO BUDU SVI EMINENTNI STRUČNJACI KAO NAŠ MILOKRAD LAKTAŠENKO, ONDA OD TOG NAUČNOG SKUPA NEMA NIŠTA.

ODGOVORITE