Ваучеризација: Нова превара режима

Режим је током потопа показао потпуну неспособност и некомпетентност, а након поплава те двије карактеристике отуђене групе грађана, која је узурпирала власт, додатно су подвучене. Посебно да идејама о начину помоћи потопљенима, које су, мање више, шарене лаже и у великој мјери неизводљиве. Али, битно је да се прича, прича, прича...

Република Српска 13.06.2014 | 20:24
Ваучеризација: Нова превара режима

Тако је Милорад Додик испалио причу о ваучеру по глави потопљеног, као једнократну помоћ страдалима, иако је та прича потпуно несмислена. Типично за Додика.

„Имајући у виду потребу брзог реаговања, неће се чекати обезбјеђивање средстава Фонда. Влада ће емитовати ваучер који ће бити дозначен свим породицама чији су стамбени објекти страдали у поплавама. Тим ваучером грађани ће моћи да купе оно што им је неопходно , а РепубликаСрпска ће од трговаца да откупи те ваучере у законом предвиђеном року“, Додикова је изјава, коју су пренијели режимски медији.

У ширем смислу ваучер означава неки документ којим се доказује да је одређени износ новца плаћен (нпр. измирена нека обвеза према туристичкој агенцији), али и документ који се издаје умјесто новца, (нпр. фирма може својим запосленима издати лунцхеон воуцхер, којим могу у одређеним угоститељским објектима или продавницама плаћати храну и друге одређене производе).

У ужем смислу у неким земљама, у којима се обављала транзиција државних (друштвених) подузећа у приватна, запосленима и другима, законом одређеним грађанима, издају се ваучери којима они могу купити дионице или удјеле у тим предузећима.

У туризму се ваучер (путни документ, бон) појављује као исправа коју издаје путничка агенција (трасант) којим се она обвезује даваоцу услуга (трасату) да ће платити његове услуге пружене доносиоцу– клијенту агенције (ремитенту). Да би се издао ваучер основ је правни посао (уговор о услугама, уговор о продаји робе, материјала, репроматеријала).

Ваучер није вриједносни папир јер ако се он изгуби, оштети, заборави..., корисник (ремитент) није изгубио право из папира, то јест право на услугу или робу, које се може доказати позивом на главни уговор, увидом у неку од копија ваучера...
Када Додикову идеју о „ваучеру по глави потопљеног“ преведемо на практични ниво, ствари би изгледале на следећи начин:

-Влада РС, односно њена нека институција (трасант), би потписала уговор са даваоцем услуге, односно онима који се баве продајом материјала (трасат), да ће платити материјале или услуге које ће он пружити клијенту (ремитенту), када му клијент донесе писмену исправу, односно ваучер.

Овдје се отварају многа питања:

-Која ће институција испред Републике Српске потписати уговор са даваоцом материјала или услуге?
Буџет то не може, нити буџетски корисници. Буџетски оквири су јасно дефинисани за сваког буџетског корисника. Можда будући Солидарни фонд?!

-Које фирме, објективно, могу да пруже такву врсту материјала и услуге и да ли оне то желе?
Код нас се продајом материјала баве приватне трговачке куће, било стране или домаће. (Једна од њих-ОБИ је поплављен, има огромну штету од два милиона и још не ради).

-Коме је Додик наумио дати ваучере од 5000? Да ли само физичким, или и правним лицима. (За ОБИ се процјенује да има преко два милиона КМ, па је питање шта за њих значи ваучер од 5.000КМ?).

На крају, неко мора да све то плати оном ко је дао материјал или услугу (трасату), а по грубој рачуницит тај износ би био већи од 200 милиона КМ.

Идеја о ваучерима би имала смисла када би са тим новцем покренули производњу и продају у нашим предузећима, на начин да се уговори о продаји материјала и пружање услуга склопе са фирмема које се баве производњом цигле, цријепа, крча, боја, цемента, паркета, врата, прозора...

Највећи дио наведених материјала не производи се у РС, па би се зато морали правити и уговори са фирмама из Србије (цријеп) и Федерације БиХ (цемент, жељезо).

Политика коју Додик води не обећава сретан завршетак ове приче. Затровао је односе са свима и мало ко је спреман изаћи му у сусрет. Није добио никакву помоћ, иако се јавно представља као особа која одлучује о свјетским питањима.

Нема помоћи ни из Русије ни из Израела, ни из Србије, од које је добио обећање да ће „санирати неколико објеката у Шамцу и Добоју“. Притом је заборавио на Бијељину.

Зато је ваучеризација још једна обмана и сипање прашине народу у очи. Све у свему још једна у безброј глупих и неизводљивих идеја вође на одласку.

СлободанВасковицБлог

Коментари / 22

Оставите коментар
Name

13.06.2014 05:44

Милокраду би боље било да своје пројекте исприца као виц да се исмијемо, него овако не знам дал' би се смијао или плакао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

домаци странац

13.06.2014 05:45

Свакав коментар је сувисан. Претјерали су у дрскости и з.ј.б.в.њу народа. Нека вам је ово задња превара. Бог да.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мрсимуд

13.06.2014 05:53

Зивио вауцер и додик

ОДГОВОРИТЕ
Name

блбл

13.06.2014 06:07

на овај нацин це уцијенити трговце да морају узимати вауцере које це он платити НИКАДА јер ако не буду узимали вауцере ставит це их на "црну листу" непријатеља РС. Опет ако буду примали вауцере не гине им банкрот јел влада то неце платити. У овоме це само његови криминалци да профитирају као и са вауцерима од приватизације.Одкупљиват це од угрозених вауцер од 5000км за 500км.Лова из фонда солидарности це прво ици за плацање криминалцима за вауцере које су платили десет пута мање. БРАВО председнице - Не гине ти мјесто на Туњицама

ОДГОВОРИТЕ
Name

адвокат

13.06.2014 06:13

Да ли је икада стигла она помо' од Русије којом се Милокрад хвалио, протекло је мјесец дана од величансвеног сусрета са Путином у фоајеу хотела . Па наравно да није , нити ће стићи као што састанка није ни било , МАЛИ ЈЕ МИЛОКРАД А ВЕЛИКИ ЛАЖОВ .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Баја Главни Лакташенко

13.06.2014 06:41

Сјетите се изјаве Лакташенка по повратку из приватне посјете Русији, а која гласи: Из Русије че дочи значајна материјална, новчана, средства само је питање времена када че она стићи. Од тих средстава и помоћи нема НИШТА. Више нам је помогла ЕУ и омражена Турска

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГОРАН ВРС

13.06.2014 07:13

Јос једна лосе смисљена пљацка М. Додика

ОДГОВОРИТЕ
Name

папагај

13.06.2014 07:13

Срећа за становнике РС да је КМ у оптицају иначе би већ одавно биле штампане новчанице са ликом ДОДИКА. А што се тиче ВАУ-ЧЕРА је добро смошљена подвала. Додиков ВАУ-ЧЕР вриједи 5000 КМ, а када га желите уновчини бива као и раније, колико вам они плате толико и вриједи. Народе, навали на ВАУ-ЧЕРЕ да вам Додик исте може откупити за мало пара, а онда исте у правој вриједности уновчити. Тако су се богатили и након рата...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Еустахије

13.06.2014 07:16

РТРС је јавни сервис,тренутно дневник и политичке емисије су за повраћање,да простите,шта је оно,хахаххахах,Ф ТВ је "измислила"слободу изражавања,критичка мисао новинара не постоји,само се улажу неки милиони,Русија...лева рука десни џеп...па онда хвалоспијеви....."помоћ"....па онда билтен странке.....палата,стаклара....а народ нема цвоњка....сјетите се да је и карадзић предлагао неке ваучере :).......што каже Шојић у"тесна кожа"...."Ђоле,не радимо с папирићи,само звечећа валута" :)

ОДГОВОРИТЕ
Name

тт

13.06.2014 07:18

Читајући и слушајући датог господина доде ми да се убијем. СНСД не ваља, а СДС је био још гори. И ста нам преостаје?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

расо87

13.06.2014 07:21

НИсмо ни навикли од Владе ниста друго неко само да гледа како це сопстене дзепове да напуне преко леђа грађана...Још и ово 5000 це добити само његови полтрони и црвена багра !

ОДГОВОРИТЕ
Name

драган пале

13.06.2014 07:21

Сви нивои власти су катастрофа од Владе до локалних кабадахија. Они се y ебу преко ледја овог народа и позиција и опозиција и ови сто казу да су неки центар. Све је то у пет дека. Једино је ресење да се извинемо Аустрији за Гаврила и да нас приме под своја крила :)

ОДГОВОРИТЕ
Name

МаркоММ

13.06.2014 07:49

У нормалним земљама би то са ваучерима прошло. Међутим, то код нас тешко иде. Ниједан нормалан послодавац неће дати робу за ваучере које ће касније да покрије Влада. Разлог је једнставан, нису сигурни да ће добити новац. И ако би у неком случају добили морали би куцати на стотину врата и фактички просити за свој новац. А то су све људи који имају своје породице, и раднике. И они морају живјети. Поента је да је народ изгубио повјерење у Владу. И опет имам осјећај да ће ово бити одлична ситуација за енормно богаћење привредника блиских режима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

фајронт миле

13.06.2014 08:30

Људи моји,а шта је са нафтом,које сигуно има,како рече ШЕФ,поготово у Семберији и Посавини,па све до Требиња.Знам сигурно,истраживали Руси,ја платио,а нико неда ни литре. ГДЈЕ ЈЕ МОЈА НАФТА......

ОДГОВОРИТЕ
Name

анаљубљана

13.06.2014 09:54

Додик чим отвори уста лаже.... лаже све шта каже.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јузно Воце

13.06.2014 10:08

организована друзина ,,ПИНОКИО" је све добро испланирала само нико паметан нема да то спроведе у дјело, а да народ не примјети да је гладан!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Књаз Милос

13.06.2014 14:31

Одлазни позив из Лактаса према Москви: бибибибибибиби Одговор из Москве: Хабрал абонент не доступен!!! Опет позив из Бања Луке према Москви: бибибибиибиби Одговор из Москве: Вы называете несуществующий код!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕАЛАН

13.06.2014 14:34

ЧИТАВА ФЕДЕРАЦИЈА ЈЕ УЗ ТЕБЕ ДОДИК. АКО ТИ НЕ УНИШТИШ СРПСКУ НЕЋЕ НИКО. КОМШИЋ ЈЕ НИШТА КОЛИКО ЋЕШ ТИ ДОБИТИ ГЛАСОВА БОШЊАКА

ОДГОВОРИТЕ
Name

бистро

13.06.2014 15:13

Изгледа да се некима почиње бистрити у главама и коначно да схвате да имамо посла са највећим лажовчином на Балкану и шире, манипулатором са праксом, па баја би продао прасе из Лијевча усред Техерана. Па бирајте га опет ви љигавци и бескичмењаци који за сићу коју вам баци у стању сте да уништите сав овај поштени дио народа, срам вас било!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЂУРЂА И М

13.06.2014 15:31

СВЕ ПОХВАЛЕ ЗА Г, ВАСКОВИЋА У БОРБИ ПРОТИВ КРИМИНАЛА И КОРУПЦИЈЕ А ЈЕСМО ЛИ МИ ЗАБОРАВИЛИ ПАВИЋЕВ КРИМИНАЛ ПА И ОН ЈЕ ДЕСЕТ ГОДИНА ПЉАЧКО СА ДОДИКОМ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зворник

13.06.2014 17:12

Јос једна од многих пљацки. Исто се десило са ратном одстетом поделио баја вауцере, а онда их откупио на бањалуцкој берзи по цени коју је он и његови финансиски саветници одредили. Нико од ових поплављених неце добити ни 1 КМ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЕРО

14.06.2014 06:41

Преваром су дошли на власт,а преваром се баве и дан данас.Научио нас је на превару па ће мо и ми сад регистровати аута у федерацији пошто је од данас скупља у Р.Српској за 30%.Нећеш Лакташенко лако доћи до предизборног новца.

ОДГОВОРИТЕ