Соларна олуја стиже данас

Хоће ли рад сателита и мобилних телефона данас бити угрожен, када честице – последица три интензивне соларне бакље на Сунцу – стигну до Земље?

Занимљивости 13.06.2014 | 06:06
Соларна олуја стиже данас

Три велике експлозије у Сунчевој атмосфери, тзв. соларне бакље, које су се догодиле у последња два дана, ослободиле су велики облак честица са Сунца које би могле да омету рад сателита и комуникационих система на Земљи.

Тај огромни облак озрачених честица и магнетни талас, познат као избацивање короналне масе (ЦМЕ), до наше планете би требало да стигне данас.

Три бакље су већ изазвале кратак прекид високофреквентних комуникација, попут радио-програма и авио-комуникација, када су „искочиле“ два пута у уторак и једанпут у среду.

Наиме, Сунце је емитовало две бакље класе „Икс“ у уторак ујутру у 7.42 и 8.52, док се трећа појавила јуче, рано ујутру.

Треба истаћи да су „Икс“ најјаче соларне бакље.

Углавном су безопасне, јер Земљина атмосфера апсорбује највећи део штетних честица. Ипак, могу изазвати кварове сателита и утицати на слојеве атмосфере који, последично, утичу лоше на комуникацију која пролази кроз њих.

Међутим, избацивање короналне масе може имати и озбиљније последице: пад електричних мрежа и преоптерећење и пуцање каблова на високонапонској мрежи.

Но, овакве последице су мало вероватне. Последњи пут се нешто „конкретније“ десило 1859. године, када су компаси „полудели“ јер је било поремећено Земљино магнетно поље.

Али, пошто се тај последњи велики удар догодио пре него што је планета постала „зависна“ од електронике, мало се зна о реалним последицама.

Коментари / 0

Оставите коментар