Solarna oluja stiže danas

Hoće li rad satelita i mobilnih telefona danas biti ugrožen, kada čestice – posledica tri intenzivne solarne baklje na Suncu – stignu do Zemlje?

Zanimljivosti 13.06.2014 | 06:06
Solarna oluja stiže danas

Tri velike eksplozije u Sunčevoj atmosferi, tzv. solarne baklje, koje su se dogodile u poslednja dva dana, oslobodile su veliki oblak čestica sa Sunca koje bi mogle da ometu rad satelita i komunikacionih sistema na Zemlji.

Taj ogromni oblak ozračenih čestica i magnetni talas, poznat kao izbacivanje koronalne mase (CME), do naše planete bi trebalo da stigne danas.

Tri baklje su već izazvale kratak prekid visokofrekventnih komunikacija, poput radio-programa i avio-komunikacija, kada su „iskočile“ dva puta u utorak i jedanput u sredu.

Naime, Sunce je emitovalo dve baklje klase „Iks“ u utorak ujutru u 7.42 i 8.52, dok se treća pojavila juče, rano ujutru.

Treba istaći da su „Iks“ najjače solarne baklje.

Uglavnom su bezopasne, jer Zemljina atmosfera apsorbuje najveći deo štetnih čestica. Ipak, mogu izazvati kvarove satelita i uticati na slojeve atmosfere koji, posledično, utiču loše na komunikaciju koja prolazi kroz njih.

Međutim, izbacivanje koronalne mase može imati i ozbiljnije posledice: pad električnih mreža i preopterećenje i pucanje kablova na visokonaponskoj mreži.

No, ovakve posledice su malo verovatne. Poslednji put se nešto „konkretnije“ desilo 1859. godine, kada su kompasi „poludeli“ jer je bilo poremećeno Zemljino magnetno polje.

Ali, pošto se taj poslednji veliki udar dogodio pre nego što je planeta postala „zavisna“ od elektronike, malo se zna o realnim posledicama.

Komentari / 0

Ostavite komentar