Селекао и Ватрени у детаље

Проблеми су нешто што је сасвим нормално када је у питању организација великих спортских приредби, али их вјероватно нигдје оваквих није било као у Бразилу. Радници су гинули, каснило се са изградњом стадиона, незадовољни су протестовали у градовима, испред стадиона. Ипак, без обзира на све, првенство мора почети. Утакмицом у Сао Паулу између Бразила и Хрватске.

Фудбал 12.06.2014 | 11:20
Селекао и Ватрени у детаље

Домаћа репрезентација улази, не само у ову утакмицу, већ у цијело првенство као један од великих фаворита за првака. Посљедњу титулу је Бразил освојио 2002. године под вођством Фелипеа Сколарија који се поново вратио на клупу како би то поновио на домаћем терену.

Бразил пуних 80 година није поражен у првој утакмици свјетског првенства. Посљедњи пут петоструки свјетски прваци су изгубили у 1. колу СП-а у Италији давне 1934. године од Шпаније 1:3. Након тога су Бразилци нанизали 15 побједа уз два ремија. Укупно у досадашњих 19 свјетских првенстава Бразил је у првим утакмица изгубио само два пута. На првом СП 1930. од репрезентације Југославије (1:2) и четири године касније против Шпаније.

Једине двије репрезентације које су након 1934. успјеле зауставити 'Селецао' биле су Југославија (1974) и Шведска (1978). У сусрету играном у Франкфурту јунак утакмице је био сјајни голман Енвер Марић, а поред њега тада су у саставу још били Енвер Хаџабдић, Јосип Каталински, Душко Бајевић, Фрањо Владић, Ризах Мешковић. На том првенству Бразил је освојио четврто мјесто.

Четири године касније на СП-у у Аргентини Бразил је на старту ремизирао против Шведске 1:1. Швеђани су повели голом Сјеберга у 37. минуту, а изједначио је Реиналдо у 45. минуту. Бразил је у Аргентини освојио треће мјесто.

"Они су само прва од седам степеница које морамо проћи... Ово је наш Мундиал! Ово смо чекали годинама, за ово смо се припремали. Ова данашња екипа није ништа слабија од генерације из 2002. која се окитила титулом. Спремни смо," послао је јасну поруку Сколари.

Највећа звијезда репрезентације и уопште једна од највећих на цијелом првенству, Нејмар је наставио у истом ритму.

"Дошао је тренутак који је чекао цијели свијет... О Бразилу нећу ни причати. Једва чекам да утакмица крене..."

Ако је судити према резултатима које су домаћини свјетских првенстава кроз историју постизали у сусретима првог кола, Хрватска ће у четвртак тешко до побједе против Бразила. На досадашњих 19 свјетских првенстава и 20 одиграних утакмица (2002. су Јапан и Јужна Кореја заједнички одржали СП) нити један домаћин на старту није поражен. У 20 сусрета домаћини СП-а су уписали 14 побједа и шест пута ремизирали.
Од досадашњих домаћина свјетских првенства побједом нису отворили турнир једино Јужна Арика (2010), Јапан (2002), САД (1994), Шпанија (1982), Енглеска (1966), Мексико 1970. године.

"Бразил мора побјеђивати и играти лијепо. Бразил мора освојити свјетско првенство. Ми ништа од тога не морамо. Бразил је фаворит, али и ми ћемо, ипак, нешто узети у четвртак. Бразил је од задњих шеснаест утакмица добио 15, тек једну је изгубио. Међутим, колико су добри напријед, имају и недостатака у задњој линији. нећемо „паркирати аутобус“ пред Плетикосом, тражићемо своју шансу. Знам да ће нас Бразил стиснути, али и ми имамо велике играче. Знамо да Бразил инсистира на посједу лопте, али, ако је она код нас, не могу они дати гол," наглашава Нико Ковач селектор Хрватске који је ову репрезентацију преузео пред утакмице баража против Исланда.

До сада су Бразил и Хрватска играли два пута. Бразил је гостовао у Хрватској 17. августа 2005. године када је као актуелни свјетски првак на сплитском Пољуду одиграо 1:1 против репрезентације Хрватске коју је као селектор водио Златко Крањчар.

Хрватску је у водство довео Нико Крањчар у 32. минуту, а на 1:1 поравнао је Рикардињо 10 минута касније.

Ни годину дана није прошло, а Хрватска и Бразил су се поновно сусрели, али овог пута у службеном сусрету у групној фази СП у Њемачкој. У двобоју 1. кола у групи Ф на Олимпијском стадиону у Берлину 13. јуна Бразил је славио 1:0, а стријелац јединог гола био је Кака у 44. минуту. Бразил је касније прошао у осмину финала као побједник групе, док је Хрватска завршила наступ на трећем мјесту у групи.

Вечерашња утакмица се игра у Сао Паулу, граду који се ових дана се суочава с најгорим саобраћајним
гужвама у историји, прошле суботе је колона аутомобила улицама овог града била дуга невјероватна 344 километра.

Досадашњи рекорд у гужвама на путевима овог града био је у новембру прошле године, када је непрекинута колона била дуга 309 километара. Сао Пауло муку мучи с саобраћајем преко викенда, а овога пута због нестанка струје нису радили ни семафори. У Сао Паулу живи око 11 милиона људи, а
градом се протеже чак 17.000 километара саобраћајница. Добра вијест је та да су градске власти данашњи дан прогласили празником, па гужве не би требале бити тако велике. Доста посла очекује и полицију, војску, агенције за обезбеђење.

Бразилска влада је за безбједност СП потрошила 850 милиона долара, а за сигурност играча, гостију и навијача бринуће се 57.000 војника, те око 100.000 полицајаца. Због СП станарине као и остале цијене услуга у Бразилу вртоглаво су порасле, а велики број грађана због тога је остао без крова над главом. Тако је око 4.000 људи у Сао Паулу подигло шаторско насеље у близини стадиона "Арена Сао Пауло", на којем се вечерас игра утакмица између Бразила и Хрватске.

Коментари / 0

Оставите коментар