Selekao i Vatreni u detalje

Problemi su nešto što je sasvim normalno kada je u pitanju organizacija velikih sportskih priredbi, ali ih vjerovatno nigdje ovakvih nije bilo kao u Brazilu. Radnici su ginuli, kasnilo se sa izgradnjom stadiona, nezadovoljni su protestovali u gradovima, ispred stadiona. Ipak, bez obzira na sve, prvenstvo mora početi. Utakmicom u Sao Paulu između Brazila i Hrvatske.

Fudbal 12.06.2014 | 11:20
Selekao i Vatreni u detalje

Domaća reprezentacija ulazi, ne samo u ovu utakmicu, već u cijelo prvenstvo kao jedan od velikih favorita za prvaka. Posljednju titulu je Brazil osvojio 2002. godine pod vođstvom Felipea Skolarija koji se ponovo vratio na klupu kako bi to ponovio na domaćem terenu.

Brazil punih 80 godina nije poražen u prvoj utakmici svjetskog prvenstva. Posljednji put petostruki svjetski prvaci su izgubili u 1. kolu SP-a u Italiji davne 1934. godine od Španije 1:3. Nakon toga su Brazilci nanizali 15 pobjeda uz dva remija. Ukupno u dosadašnjih 19 svjetskih prvenstava Brazil je u prvim utakmica izgubio samo dva puta. Na prvom SP 1930. od reprezentacije Jugoslavije (1:2) i četiri godine kasnije protiv Španije.

Jedine dvije reprezentacije koje su nakon 1934. uspjele zaustaviti 'Selecao' bile su Jugoslavija (1974) i Švedska (1978). U susretu igranom u Frankfurtu junak utakmice je bio sjajni golman Enver Marić, a pored njega tada su u sastavu još bili Enver Hadžabdić, Josip Katalinski, Duško Bajević, Franjo Vladić, Rizah Mešković. Na tom prvenstvu Brazil je osvojio četvrto mjesto.

Četiri godine kasnije na SP-u u Argentini Brazil je na startu remizirao protiv Švedske 1:1. Šveđani su poveli golom Sjeberga u 37. minutu, a izjednačio je Reinaldo u 45. minutu. Brazil je u Argentini osvojio treće mjesto.

"Oni su samo prva od sedam stepenica koje moramo proći... Ovo je naš Mundial! Ovo smo čekali godinama, za ovo smo se pripremali. Ova današnja ekipa nije ništa slabija od generacije iz 2002. koja se okitila titulom. Spremni smo," poslao je jasnu poruku Skolari.

Najveća zvijezda reprezentacije i uopšte jedna od najvećih na cijelom prvenstvu, Nejmar je nastavio u istom ritmu.

"Došao je trenutak koji je čekao cijeli svijet... O Brazilu neću ni pričati. Jedva čekam da utakmica krene..."

Ako je suditi prema rezultatima koje su domaćini svjetskih prvenstava kroz istoriju postizali u susretima prvog kola, Hrvatska će u četvrtak teško do pobjede protiv Brazila. Na dosadašnjih 19 svjetskih prvenstava i 20 odigranih utakmica (2002. su Japan i Južna Koreja zajednički održali SP) niti jedan domaćin na startu nije poražen. U 20 susreta domaćini SP-a su upisali 14 pobjeda i šest puta remizirali.
Od dosadašnjih domaćina svjetskih prvenstva pobjedom nisu otvorili turnir jedino Južna Arika (2010), Japan (2002), SAD (1994), Španija (1982), Engleska (1966), Meksiko 1970. godine.

"Brazil mora pobjeđivati i igrati lijepo. Brazil mora osvojiti svjetsko prvenstvo. Mi ništa od toga ne moramo. Brazil je favorit, ali i mi ćemo, ipak, nešto uzeti u četvrtak. Brazil je od zadnjih šesnaest utakmica dobio 15, tek jednu je izgubio. Međutim, koliko su dobri naprijed, imaju i nedostataka u zadnjoj liniji. nećemo „parkirati autobus“ pred Pletikosom, tražićemo svoju šansu. Znam da će nas Brazil stisnuti, ali i mi imamo velike igrače. Znamo da Brazil insistira na posjedu lopte, ali, ako je ona kod nas, ne mogu oni dati gol," naglašava Niko Kovač selektor Hrvatske koji je ovu reprezentaciju preuzeo pred utakmice baraža protiv Islanda.

Do sada su Brazil i Hrvatska igrali dva puta. Brazil je gostovao u Hrvatskoj 17. avgusta 2005. godine kada je kao aktuelni svjetski prvak na splitskom Poljudu odigrao 1:1 protiv reprezentacije Hrvatske koju je kao selektor vodio Zlatko Kranjčar.

Hrvatsku je u vodstvo doveo Niko Kranjčar u 32. minutu, a na 1:1 poravnao je Rikardinjo 10 minuta kasnije.

Ni godinu dana nije prošlo, a Hrvatska i Brazil su se ponovno susreli, ali ovog puta u službenom susretu u grupnoj fazi SP u Njemačkoj. U dvoboju 1. kola u grupi F na Olimpijskom stadionu u Berlinu 13. juna Brazil je slavio 1:0, a strijelac jedinog gola bio je Kaka u 44. minutu. Brazil je kasnije prošao u osminu finala kao pobjednik grupe, dok je Hrvatska završila nastup na trećem mjestu u grupi.

Večerašnja utakmica se igra u Sao Paulu, gradu koji se ovih dana se suočava s najgorim saobraćajnim
gužvama u istoriji, prošle subote je kolona automobila ulicama ovog grada bila duga nevjerovatna 344 kilometra.

Dosadašnji rekord u gužvama na putevima ovog grada bio je u novembru prošle godine, kada je neprekinuta kolona bila duga 309 kilometara. Sao Paulo muku muči s saobraćajem preko vikenda, a ovoga puta zbog nestanka struje nisu radili ni semafori. U Sao Paulu živi oko 11 miliona ljudi, a
gradom se proteže čak 17.000 kilometara saobraćajnica. Dobra vijest je ta da su gradske vlasti današnji dan proglasili praznikom, pa gužve ne bi trebale biti tako velike. Dosta posla očekuje i policiju, vojsku, agencije za obezbeđenje.

Brazilska vlada je za bezbjednost SP potrošila 850 miliona dolara, a za sigurnost igrača, gostiju i navijača brinuće se 57.000 vojnika, te oko 100.000 policajaca. Zbog SP stanarine kao i ostale cijene usluga u Brazilu vrtoglavo su porasle, a veliki broj građana zbog toga je ostao bez krova nad glavom. Tako je oko 4.000 ljudi u Sao Paulu podiglo šatorsko naselje u blizini stadiona "Arena Sao Paulo", na kojem se večeras igra utakmica između Brazila i Hrvatske.

Komentari / 0

Ostavite komentar