Клинтон желио Балкан и Русију у НАТО

Бил Клинтон, бивши амерички предсједник, имао је политичку амбицију да југоисточна Европа, Русија и остале земље настале распадом Совјетског Савеза постану дио НАТО-а, проистиче из недавно декласификованих докумената које је објавила Клинтонова библиотека на свом интернет сајту.

Свијет 12.06.2014 | 09:13
Клинтон желио Балкан и Русију у НАТО

Наиме, у документу 2008-0703-Ф о припремама Клинтонове посјете Португалу, Њемачкој, Русији и Украјини крајем маја и почетком јуна 2000. године, који су саставили Самуел Бергер, Клинтонов савјетник за безбједност, и Стефани Стрит, задужена за протокол, истакнуто је да је циљ посјете управо приближавање ових земаља НАТО-у.

"Оно што мора изаћи као резултат овог путовања је осјећај активног напора ка постизању два преостала посла: интеграција југоисточне Европе и Русије у трансатлантску заједницу", наведено је у уводном дијелу документа.

У оквиру посјете Клинтон је у Ахену требало да прими награду за успјешан допринос европским интеграцијама, проширењу НАТО-а, заустављању крвопролића на Балкану и јачању веза између САД и ЕУ.

Занимљиво је и да је један од циљева самита ЕУ - САД у Португалу и споразум о приватности података. Као други кључни циљ постављено је успостављање односа са новоизабраним предсједником Русије Владимиром Путином.

"Управо смо свједочили првој демократској транзицији у руској историји. Још је рано рећи шта можемо очекивати од нове руске власти", пише у меморандуму Клинтон.

Њему је савјетовано да приликом сусрета са Путином пошаље поруку да САД чекају да виде шта могу очекивати од Путина.

Занимљива је Бергерова опсервација да проширење НАТО-а на исток није изазвало реакцију Русије. "Проширење НАТО-а је показало да су погријешили критичари који су тврдили да ће се то негативно одразити на наше односе с Русијом", наведено је у меморандуму.

Истакнуто је да је циљ Клинтонове посјете Москви охрабрити Путина да настави напоре ка економским реформама и контроли наоружања.

"Желимо да настави очување демократских достигнућа у Русији и да изразимо своју забринутост у вези са људским правима, слободом штампе и Чеченијом", наведено је у документу.

У Берлину је био планиран Клинтонов сусрет са лидерима земаља југоисточне Европе. Како је било предвиђено протоколом, требало је да они презентују пројекте које су провели у својим земљама.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

домаци странац

12.06.2014 07:44

Познато је да велика конзумација алкохола "једе" јетру али бога ми и мозак !

ОДГОВОРИТЕ