Klinton želio Balkan i Rusiju u NATO

Bil Klinton, bivši američki predsjednik, imao je političku ambiciju da jugoistočna Evropa, Rusija i ostale zemlje nastale raspadom Sovjetskog Saveza postanu dio NATO-a, proističe iz nedavno deklasifikovanih dokumenata koje je objavila Klintonova biblioteka na svom internet sajtu.

Svijet 12.06.2014 | 09:13
Klinton želio Balkan i Rusiju u NATO

Naime, u dokumentu 2008-0703-F o pripremama Klintonove posjete Portugalu, Njemačkoj, Rusiji i Ukrajini krajem maja i početkom juna 2000. godine, koji su sastavili Samuel Berger, Klintonov savjetnik za bezbjednost, i Stefani Strit, zadužena za protokol, istaknuto je da je cilj posjete upravo približavanje ovih zemalja NATO-u.

"Ono što mora izaći kao rezultat ovog putovanja je osjećaj aktivnog napora ka postizanju dva preostala posla: integracija jugoistočne Evrope i Rusije u transatlantsku zajednicu", navedeno je u uvodnom dijelu dokumenta.

U okviru posjete Klinton je u Ahenu trebalo da primi nagradu za uspješan doprinos evropskim integracijama, proširenju NATO-a, zaustavljanju krvoprolića na Balkanu i jačanju veza između SAD i EU.

Zanimljivo je i da je jedan od ciljeva samita EU - SAD u Portugalu i sporazum o privatnosti podataka. Kao drugi ključni cilj postavljeno je uspostavljanje odnosa sa novoizabranim predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom.

"Upravo smo svjedočili prvoj demokratskoj tranziciji u ruskoj istoriji. Još je rano reći šta možemo očekivati od nove ruske vlasti", piše u memorandumu Klinton.

Njemu je savjetovano da prilikom susreta sa Putinom pošalje poruku da SAD čekaju da vide šta mogu očekivati od Putina.

Zanimljiva je Bergerova opservacija da proširenje NATO-a na istok nije izazvalo reakciju Rusije. "Proširenje NATO-a je pokazalo da su pogriješili kritičari koji su tvrdili da će se to negativno odraziti na naše odnose s Rusijom", navedeno je u memorandumu.

Istaknuto je da je cilj Klintonove posjete Moskvi ohrabriti Putina da nastavi napore ka ekonomskim reformama i kontroli naoružanja.

"Želimo da nastavi očuvanje demokratskih dostignuća u Rusiji i da izrazimo svoju zabrinutost u vezi sa ljudskim pravima, slobodom štampe i Čečenijom", navedeno je u dokumentu.

U Berlinu je bio planiran Klintonov susret sa liderima zemalja jugoistočne Evrope. Kako je bilo predviđeno protokolom, trebalo je da oni prezentuju projekte koje su proveli u svojim zemljama.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

domaci stranac

12.06.2014 07:44

Poznato je da velika konzumacija alkohola "jede" jetru ali boga mi i mozak !

ODGOVORITE