Вучић данас са њемачким привредницима

Председник Владе Србије Александар Вучић наставља данас посету Немачкој разговорима са немачким привредницима.

Србија 12.06.2014 | 08:38
Вучић данас са њемачким привредницима

Вучић је синоћ најавио да ће разговарати са 15 до 16 највећих немачких компанија, од којих су неке већ у Србији и да је то прилика да им се објасни зашто је Србија најбоље место за инвестиције у региону и да ради на поправљању бизнис амбијента у свим сегментима.

Немачка је већ годинама, заједно са Италијом и Русијом један од најважнијих привредних партнера Србије.

У билатералној трговини са Немачком Србија је прошле године, како показују подаци Министарства иностраних послова Немачке, смањила трговински дефицит за 34,5 одсто на 383 милиона евра.

Србија је, прошле године, извезла у Немачку робу у вредности од 1,3 милијарди евра, што је повећање од 28,4 одсто.

Истовремено је Србија увезла из Немачке робу у вредности од 1,7 милијарди евра, што је раст од 5,7 одсто.

Међутим, праву висину вредности српско-немачке трговине је већи пошто многе немачке фирме користе своје сестринске фирме у Србији за снабдевање такозваних трећих тржишта, што није обухваћено званичном статистиком.

Најважније инвестиције из Немачке у Србији су, између осталог СТАДА, Метро, Френсениус, Бош, Хенкел, Сименс, Даимлер Бенз и Месер.

Немачке директне инвестиције у Србију од 2000.достигле су вредност у висини од 1,743 милијарди евра.

Првог дана посете Берлину, Вучић се, састао са немачком канцеларком Ангелом Меркел и министром иностраних послова Франк-Валтером Штајнмајером.

Вучић је, након разговора са Меркеловом, подвукао да Србија жели још веће присуство Немачке на Балкану и у Србији.

"Наравно желимо и што више немачких фирми код нас", рекао је премијер Србије и додао да је на Србији да убрзано ради на реформама, доношењу потребних закона.

Меркелова је указала да појачано ангазовање немачке привреде зависи колико је транспаратнно и добро законодавство у Србији, похваливши уједно реформске напоре српске владе.

Коментари / 0

Оставите коментар