Vučić danas sa njemačkim privrednicima

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić nastavlja danas posetu Nemačkoj razgovorima sa nemačkim privrednicima.

Srbija 12.06.2014 | 08:38
Vučić danas sa njemačkim privrednicima

Vučić je sinoć najavio da će razgovarati sa 15 do 16 najvećih nemačkih kompanija, od kojih su neke već u Srbiji i da je to prilika da im se objasni zašto je Srbija najbolje mesto za investicije u regionu i da radi na popravljanju biznis ambijenta u svim segmentima.

Nemačka je već godinama, zajedno sa Italijom i Rusijom jedan od najvažnijih privrednih partnera Srbije.

U bilateralnoj trgovini sa Nemačkom Srbija je prošle godine, kako pokazuju podaci Ministarstva inostranih poslova Nemačke, smanjila trgovinski deficit za 34,5 odsto na 383 miliona evra.

Srbija je, prošle godine, izvezla u Nemačku robu u vrednosti od 1,3 milijardi evra, što je povećanje od 28,4 odsto.

Istovremeno je Srbija uvezla iz Nemačke robu u vrednosti od 1,7 milijardi evra, što je rast od 5,7 odsto.

Međutim, pravu visinu vrednosti srpsko-nemačke trgovine je veći pošto mnoge nemačke firme koriste svoje sestrinske firme u Srbiji za snabdevanje takozvanih trećih tržišta, što nije obuhvaćeno zvaničnom statistikom.

Najvažnije investicije iz Nemačke u Srbiji su, između ostalog STADA, Metro, Frensenius, Boš, Henkel, Simens, Daimler Benz i Meser.

Nemačke direktne investicije u Srbiju od 2000.dostigle su vrednost u visini od 1,743 milijardi evra.

Prvog dana posete Berlinu, Vučić se, sastao sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i ministrom inostranih poslova Frank-Valterom Štajnmajerom.

Vučić je, nakon razgovora sa Merkelovom, podvukao da Srbija želi još veće prisustvo Nemačke na Balkanu i u Srbiji.

"Naravno želimo i što više nemačkih firmi kod nas", rekao je premijer Srbije i dodao da je na Srbiji da ubrzano radi na reformama, donošenju potrebnih zakona.

Merkelova je ukazala da pojačano angazovanje nemačke privrede zavisi koliko je transparatnno i dobro zakonodavstvo u Srbiji, pohvalivši ujedno reformske napore srpske vlade.

Komentari / 0

Ostavite komentar