(Не)упитне измјене Кривичног закона БиХ

Из Европе стижу упозорења да би се Босна и Херцеговина могла наћи на тзв. црној листи уколико не испуни услове Комитета Савјет Европе за спречавању прања новца и финансирање терористичких активности. 

Представничко вијеће Парламентарне скупштине БиХ је 28. маја усвојило приједлоге ова два закона и приједлог измјене и допуне Кривичног закона, али на посљедњој сједници Вијећа народа то је стопирано из Републике Српске.

Босна и Херцеговина 11.06.2014 | 23:01
(Не)упитне измјене Кривичног закона БиХ

Бивши министар безбједности БиХ и потпредсједник СДА Садик Ахметовић тврди да је ово погрешан потез из Српске и да су ови закони веома важни са аспекта праћења кривичних дијела.

"Ако Босна и Херцеговина до 15. јуна не усвоји ове законе, Комитет Савјет Европе ће БиХ ставити на "црну листу" и ограничити све финансијске трансакције, те увести низ санкција што ће имати негативне посљедице и за грађане, а и привредне и финансијске субјекте. О неком преносу надлежности овдје се не може говорити", каже Ахметовић.

Посланик СДС-а у ПВ ПС БиХ Александра Пандуревић сматра да је најбоље да се о овим законима и амандманима изјасни Народна скупштина Републике Српске.

"Ми добијамо контрадикторне инструкције и Владе РС и предсједника Републике Српске Милорада Додика, тако да је најбоље да се о овим важним питањима изјасни струка и народни посланици Српске", каже Пандуревићева.

Адвокат Ђорђе Васић објашњава да и садашњим Кривичним законом Суд и Тужилаштво БИХ има одређене кровне надлежности, али уколико се новим Кривичним законом не задире у надлежности ентитета, овајј закон не би требало да буде споран.

БН ТВ

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

туњице

11.06.2014 22:17

Нас председник ДОДИК не треба да да усвајање овог ЗАКОНА ЗА "СПРЕЦАВАЊЕ ПРАЊА НОВЦА"ЈЕР СЕ НАС НОВАЦ МОРА ЈОС ИЗАПРАТИ ПОСЛЕ ОВЕ ПОПОЛАВНЕ КАТАСТРОФЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

стојан

12.06.2014 04:33

опет атак на домацу политику по како цес им то забранити!!??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саса

12.06.2014 06:50

Људи моји овај Додик це нас укопати толико да се никад нецемо опоравити. Све је ово његово масло и сви испастамо због његове користи и криминала. Ајде да каземо не вец једном тј. сви на улице и отерајмо банду са власти. Ми смо као заробљеници сви скупа због његове политике не моземо даље.

ОДГОВОРИТЕ