(Ne)upitne izmjene Krivičnog zakona BiH

Iz Evrope stižu upozorenja da bi se Bosna i Hercegovina mogla naći na tzv. crnoj listi ukoliko ne ispuni uslove Komiteta Savjet Evrope za sprečavanju pranja novca i finansiranje terorističkih aktivnosti. 

Predstavničko vijeće Parlamentarne skupštine BiH je 28. maja usvojilo prijedloge ova dva zakona i prijedlog izmjene i dopune Krivičnog zakona, ali na posljednjoj sjednici Vijeća naroda to je stopirano iz Republike Srpske.

Bosna i Hercegovina 11.06.2014 | 23:01
(Ne)upitne izmjene Krivičnog zakona BiH

Bivši ministar bezbjednosti BiH i potpredsjednik SDA Sadik Ahmetović tvrdi da je ovo pogrešan potez iz Srpske i da su ovi zakoni veoma važni sa aspekta praćenja krivičnih dijela.

"Ako Bosna i Hercegovina do 15. juna ne usvoji ove zakone, Komitet Savjet Evrope će BiH staviti na "crnu listu" i ograničiti sve finansijske transakcije, te uvesti niz sankcija što će imati negativne posljedice i za građane, a i privredne i finansijske subjekte. O nekom prenosu nadležnosti ovdje se ne može govoriti", kaže Ahmetović.

Poslanik SDS-a u PV PS BiH Aleksandra Pandurević smatra da je najbolje da se o ovim zakonima i amandmanima izjasni Narodna skupština Republike Srpske.

"Mi dobijamo kontradiktorne instrukcije i Vlade RS i predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, tako da je najbolje da se o ovim važnim pitanjima izjasni struka i narodni poslanici Srpske", kaže Pandurevićeva.

Advokat Đorđe Vasić objašnjava da i sadašnjim Krivičnim zakonom Sud i Tužilaštvo BIH ima određene krovne nadležnosti, ali ukoliko se novim Krivičnim zakonom ne zadire u nadležnosti entiteta, ovajj zakon ne bi trebalo da bude sporan.

BN TV

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

tunjice

11.06.2014 22:17

Nas predsednik DODIK ne treba da da usvajanje ovog ZAKONA ZA "SPRECAVANJE PRANJA NOVCA"JER SE NAS NOVAC MORA JOS IZAPRATI POSLE OVE POPOLAVNE KATASTROFE.

ODGOVORITE
Name

stojan

12.06.2014 04:33

opet atak na domacu politiku po kako ces im to zabraniti!!??

ODGOVORITE
Name

Sasa

12.06.2014 06:50

Ljudi moji ovaj Dodik ce nas ukopati toliko da se nikad necemo oporaviti. Sve je ovo njegovo maslo i svi ispastamo zbog njegove koristi i kriminala. Ajde da kazemo ne vec jednom tj. svi na ulice i oterajmo bandu sa vlasti. Mi smo kao zarobljenici svi skupa zbog njegove politike ne mozemo dalje.

ODGOVORITE