Срби неће на прославу, Хрвати долазе

Нико од политичких представника Срба неће присуствовати обиљежавању 100. годишњице од Првог свјетског рата, која ће бити организирана у Сарајеву, за разлику од хрватских званичника, који на овај историјски догађај гледају из другог угла.

Босна и Херцеговина 11.06.2014 | 21:58
Срби неће на прославу, Хрвати долазе

Представници Срба и Бошњака различито гледају на овај догађај, а потврда да српски званичници неће доћи стигла је и од Милорада Додика, предсједника РС, те Небојше Радмановића, члана Предсједништва БиХ из реда Срба.

Лазар Продановић, посланик СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ, каже да није добио позив, али да се неће одазвати и ако га добије.

"Не ради се о програму који је усаглашен од свих страна и само бисмо имали додатне тензије. У одређеном смислу овај догађај се сада жели и злоупотријебити", истиче Продановић.

Борислав Бојић, потпредсједник СДС-а, каже да није информисан о детаљима, али да му не пада на памет да се одазове и да се "никад не би појавио на мјесту на којем су Срби окарактерисани као геноцидан народ.

Младен Иванић, предсједник ПДП-а, такође још није добио позив. Он, пак, сматра да овај догађај служи за дневнополитичка препуцавања.

Живко Будимир, предсједник ФБиХ, каже да његово присуство није упитно уколико догађај буде организиран од стране званичних иституција БиХ.

Мартин Рагуж, лидер ХДЗ 1990, истиче да је обиљежавање 100. годишњице Првог свјетког рата важан догађај из неколико разлога.

"Најприје, повод за рат је био Сарајевски атентат, а подвлачење црте након сто година, на један достојанствен начин, је нешто што се мора поздравити", рекао је Рагуж.

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Аркона

11.06.2014 20:16

Нека, нек се зна ко нам је сусјед и шта нам мисле.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боо

11.06.2014 21:18

Па онај принцип гдје це пуцати на недузног цовјека и његову зену стварно срамота . Нек нас буде срамота сто смо то урадили аустријанцима а они нам сад помазу око поплава нек нас буде срам стварно

ОДГОВОРИТЕ
Name

бозе мој

11.06.2014 23:52

Ја не могу вјеровати ста овај Боо написа. А таквих као он је пола Босне. Па знате ли ви ко је тај Франц ? Знате ли ко је Гаврило Принцип ? Како је Ф.Ф постао престолонаследник?- убио је принца са 6 метака, сто су аустријанци 1990. год доказали. Сам Ф.Ф се хвалио да је убио 3000 јелена а његове слуге су свједоциле да је и висе, има податак да је пола милиона зивотиња убио, да ли је то нормалан цовјек или ловац? Босњаци сами пресудите. Цовјек који је отворено рекао да су Мадјари стока и који је заједно са својим генералом пет пута слао војску на Србију. Опет Срби криви? Сам цар га се бојао а ево доказа: гроф Ласло Сеђењи, тада аустроугарски амбасадор у Берлину, и сигурно „верни слуга куће Хабзбурга“, како је често описиван у дипломатским круговима тих времена, овако је у својим дневницима сажео Мађарско гледиште: „Као хришћанин и мађарски племић, жалим и оплакујем судбину надвојводе и његове супруге, али политички узето – у спречавању Франца Фердинанда да ступи на престо видим и милосрдни знак божанског провиђења“.. слицно је у цар рекао. Моји Босњаци могу вам писати три сата јос. Узмите процитајте неку књигу, а не слијепо слусати Амере, Швабе и осталу пропаганду. И јос ово, сви знају ( ко исао у сколу) да Гаврило није био сам, ста да га муслиман убио? У Младој Босни нису само Срби били, били су људи који су хтијели боље за насу будуцност. И ја се захваљујем господину Гаврилу Принципу на његовом дјелу, нека му хвала и лака црна земља.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОКСИГЕН

12.06.2014 05:24

Како овдје Баја није остварио утицај на свог лоповског хавера, Драгана Човића? Гдје су сада те тајкунско-интересне везе? Ако је Баја 100 пута штитио хрватске интересе, тражећи умјесто њих трећи ентитет, зар се није само ЈЕДАН ПУТ могло десити да и Човић буде на његовој страни??? Али, авај, - никад то од Латина не можеш очекивати. Они гледају само себе и ваљда ће и Баја коначно прогледати...Толико о Бајином "покровитељству" над сљедбеницима Павелића, Туђмана и осталих зликоваца. Запамти Баја - све што је против Срба, Хрватима је мило...и зато су овај пут заједно "они и њихово цвијеће"...и увијек ће тако бити!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики

12.06.2014 06:50

Па и Тито је био некад Херој а данас за неке није то висе

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВАНЗЕМАЉЦИ

12.06.2014 06:57

Ми смо ванземаљци, сви вјерују у једно ствар а ми несто друго. Цитав свјет овако а ми онако! ТАЦКА!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боле

12.06.2014 07:15

Атентат на Фердинанда је реакција потлаченог Српског народа на угњетавање од стране Аустриског агресора. Наравно да Хрвати и Бошњаци виде овај чин као тероризам јер је Аустијски окупатор омогућавао њихову доминацију на Српској земљи, и покатоличавао православце и муслимане спорадично.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дана Радман

12.06.2014 23:24

Како ви то сад опет преокрецете. Дотицни Атентат је Био договорен измедју Срба и Нијемаца. Ко мало познаје историју свјестан је те цоњенице. НИЈЕМЦИ су хтјели рат и преко наивних Србских младица су то и успјели. Срамота теска.

ОДГОВОРИТЕ