Srbi neće na proslavu, Hrvati dolaze

Niko od političkih predstavnika Srba neće prisustvovati obilježavanju 100. godišnjice od Prvog svjetskog rata, koja će biti organizirana u Sarajevu, za razliku od hrvatskih zvaničnika, koji na ovaj istorijski događaj gledaju iz drugog ugla.

Bosna i Hercegovina 11.06.2014 | 21:58
Srbi neće na proslavu, Hrvati dolaze

Predstavnici Srba i Bošnjaka različito gledaju na ovaj događaj, a potvrda da srpski zvaničnici neće doći stigla je i od Milorada Dodika, predsjednika RS, te Nebojše Radmanovića, člana Predsjedništva BiH iz reda Srba.

Lazar Prodanović, poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH, kaže da nije dobio poziv, ali da se neće odazvati i ako ga dobije.

"Ne radi se o programu koji je usaglašen od svih strana i samo bismo imali dodatne tenzije. U određenom smislu ovaj događaj se sada želi i zloupotrijebiti", ističe Prodanović.

Borislav Bojić, potpredsjednik SDS-a, kaže da nije informisan o detaljima, ali da mu ne pada na pamet da se odazove i da se "nikad ne bi pojavio na mjestu na kojem su Srbi okarakterisani kao genocidan narod.

Mladen Ivanić, predsjednik PDP-a, takođe još nije dobio poziv. On, pak, smatra da ovaj događaj služi za dnevnopolitička prepucavanja.

Živko Budimir, predsjednik FBiH, kaže da njegovo prisustvo nije upitno ukoliko događaj bude organiziran od strane zvaničnih istitucija BiH.

Martin Raguž, lider HDZ 1990, ističe da je obilježavanje 100. godišnjice Prvog svjetkog rata važan događaj iz nekoliko razloga.

"Najprije, povod za rat je bio Sarajevski atentat, a podvlačenje crte nakon sto godina, na jedan dostojanstven način, je nešto što se mora pozdraviti", rekao je Raguž.

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Аркона

11.06.2014 20:16

Нека, нек се зна ко нам је сусјед и шта нам мисле.

ODGOVORITE
Name

Boo

11.06.2014 21:18

Pa onaj princip gdje ce pucati na neduznog covjeka i njegovu zenu stvarno sramota . Nek nas bude sramota sto smo to uradili austrijancima a oni nam sad pomazu oko poplava nek nas bude sram stvarno

ODGOVORITE
Name

boze moj

11.06.2014 23:52

Ja ne mogu vjerovati sta ovaj Boo napisa. A takvih kao on je pola Bosne. Pa znate li vi ko je taj Franc ? Znate li ko je Gavrilo Princip ? Kako je F.F postao prestolonaslednik?- ubio je princa sa 6 metaka, sto su austrijanci 1990. god dokazali. Sam F.F se hvalio da je ubio 3000 jelena a njegove sluge su svjedocile da je i vise, ima podatak da je pola miliona zivotinja ubio, da li je to normalan covjek ili lovac? Bosnjaci sami presudite. Covjek koji je otvoreno rekao da su Madjari stoka i koji je zajedno sa svojim generalom pet puta slao vojsku na Srbiju. Opet Srbi krivi? Sam car ga se bojao a evo dokaza: grof Laslo Seđenji, tada austrougarski ambasador u Berlinu, i sigurno „verni sluga kuće Habzburga“, kako je često opisivan u diplomatskim krugovima tih vremena, ovako je u svojim dnevnicima sažeo Mađarsko gledište: „Kao hrišćanin i mađarski plemić, žalim i oplakujem sudbinu nadvojvode i njegove supruge, ali politički uzeto – u sprečavanju Franca Ferdinanda da stupi na presto vidim i milosrdni znak božanskog proviđenja“.. slicno je u car rekao. Moji Bosnjaci mogu vam pisati tri sata jos. Uzmite procitajte neku knjigu, a ne slijepo slusati Amere, Švabe i ostalu propagandu. I jos ovo, svi znaju ( ko isao u skolu) da Gavrilo nije bio sam, sta da ga musliman ubio? U Mladoj Bosni nisu samo Srbi bili, bili su ljudi koji su htijeli bolje za nasu buducnost. I ja se zahvaljujem gospodinu Gavrilu Principu na njegovom djelu, neka mu hvala i laka crna zemlja.

ODGOVORITE
Name

ОКСИГЕН

12.06.2014 05:24

Како овдје Баја није остварио утицај на свог лоповског хавера, Драгана Човића? Гдје су сада те тајкунско-интересне везе? Ако је Баја 100 пута штитио хрватске интересе, тражећи умјесто њих трећи ентитет, зар се није само ЈЕДАН ПУТ могло десити да и Човић буде на његовој страни??? Али, авај, - никад то од Латина не можеш очекивати. Они гледају само себе и ваљда ће и Баја коначно прогледати...Толико о Бајином "покровитељству" над сљедбеницима Павелића, Туђмана и осталих зликоваца. Запамти Баја - све што је против Срба, Хрватима је мило...и зато су овај пут заједно "они и њихово цвијеће"...и увијек ће тако бити!

ODGOVORITE
Name

Miki

12.06.2014 06:50

Pa i Tito je bio nekad Heroj a danas za neke nije to vise

ODGOVORITE
Name

VANZEMALJCI

12.06.2014 06:57

Mi smo vanzemaljci, svi vjeruju u jedno stvar a mi nesto drugo. Citav svjet ovako a mi onako! TACKA!

ODGOVORITE
Name

Bole

12.06.2014 07:15

Atentat na Ferdinanda je reakcija potlačenog Srpskog naroda na ugnjetavanje od strane Austriskog agresora. Naravno da Hrvati i Bošnjaci vide ovaj čin kao terorizam jer je Austijski okupator omogućavao njihovu dominaciju na Srpskoj zemlji, i pokatoličavao pravoslavce i muslimane sporadično.

ODGOVORITE
Name

Dana Radman

12.06.2014 23:24

Kako vi to sad opet preokrecete. Doticni Atentat je Bio dogovoren izmedju Srba i Nijemaca. Ko malo poznaje istoriju svjestan je te conjenice. NIJEMCI su htjeli rat i preko naivnih Srbskih mladica su to i uspjeli. Sramota teska.

ODGOVORITE