Потребно ревидирати цјелокупан одбрамбени систем

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је данас да ће се морати ревидирати цјелокупан одбрамбени систем у Српској и ићи у ревидирање појединих постојећих пројеката одбране и заштите од поплава.

Република Српска 11.06.2014 | 19:06
Потребно ревидирати цјелокупан одбрамбени систем

"Сада смо у ситуацији да морамо ревидирати укупан одбрамбени систем, а не само да се бавимо насипима и великим ријекама, већ и унутрашњом мрежом канала, и потоцима и малим ријекама, гдје ће бити потребне значајне интервенције", нагласила је Цвијановићева.

Она је рекла новинарима у Бањалуци да ће се те активност радити у сарадњи са међународним стручњацима који су се понудили да раде на ревизији одређених пројеката да би се ријешиле најкритичније тачке и сагледале врсте одбране од поплава.

Цвијановићева је рекла да се планови одбране од поплава праве и ажурирају у зависности од потреба и да је сигурно да се сада поставља дилема - да ли су неки планови, који су раније постојали, довољно валидни за садашње вријеме.

"Пројекти и планови које смо имали могли су да одговоре изазовима воде која се појављује и рангира на нивоу од 20, 50 или 100 година, у зависности које подручје браните, али ми смо се сада суочили са појавом и водом која се рангира као 500 годишња или хиљадугодишња појава. Када имате једну такву појаву онда сигурно не можете никада имати довољно добар механизам да спријечите такву катастрофу. То је немогуће", констатовала је Цвијановићева.

Да би се приступило изради и ревидирању тих пројеката, додала је Цвијановићева, мора се бити стручан и знати како се треба бранити у кризним ситуацијама, као и која техника и врста материјала се користи у случају доласка воде.

"Ми смо имали ситуацију да су се људи од воде бранили материјалом који се топи - шљунак или земља. И зато сада морамо урадити стратешке пројекте који морају имати одређену трајност и који треба да нас заштите
од поплава. Ми морамо развити механизам који ће смањити штету, ако је већ не може спријечити као што је био случај са појовам оваквог типа која нас је задесила у мају", истакла је премијер Српске.

Цвијановићева је навела да се, уз помоћ Европске инвестиционе банке, већ ради на ревидирању пројекта који подразумијева 134 критичне тачке.

"Тај пројекат, вриједности 55 милиона евра, подразумијева 134 критичне тачке на које је требало примијенити санационе мјере и сада ће то сигурно изгледати другачије, јер је ова поплава показала још неке слабости", истакла је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, други важан пројекат који се такође мора ревидирати односи се на ријеку Дрину и вриједности је око 18 милиона долара.

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Реалиста

11.06.2014 17:12

Потребно ревидирати вашу позваност да дискутујете о било чему осим часова енглеског за ниже разреде основних школа...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Љиљана

11.06.2014 17:32

Планови, милиони, долари, еври... увијек иста празна прица... треба радити на тим насипима, мислим да се поцне макар, а студија ових оних има и превисе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

КОМЕНТАТОР

11.06.2014 17:34

Хај жива била ревидирај се па се укини и ти и та влада којој служиш... Само знаш рећи си шефе, само претјеруј.

ОДГОВОРИТЕ
Name

милива

11.06.2014 18:14

Како професор енглеског мозе да води владу? И гдје је води? Па она није струцна да говори ни о каквој теми која је везана за економију, право, здравство итд... Ово је срамота за народ. Она у нормалној средини не би могла ни улаз свој водити у којем зиви. Ако уопсте зиви у згради.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прохујало с вихором

11.06.2014 19:36

Дај оставку Кончита и спаси се , пријави се за избор мисс БиХ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игy

11.06.2014 19:40

Сад се се сјетили да ревидирате ,након сто сте распродали и протрацили све сто је ваљало. Надам се да це Баја у затвору имати времена да ревидира своју промасену политицку каријеру.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Антифасиста

11.06.2014 19:53

Многи не знају, али по квалификацијама за функцију коју има, ова зена је на правом мјесту. Најбитнији задатак предсједника владе Републике Српске је да се прави Енглез. А то она цитаво вријеме и ради.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Душка

11.06.2014 20:01

Неки дан сте причали да су Воде РС одрадиле одличан посао и да је све ок али су биле велике падавине . Шта је у коначници истина .Данас говоите једно сутра друго .Премијер владе је озбиљан посао а не како Баја каже .Зар вам није коначно јасно да смо потонули а ви то не видите .Будите увјерени да чете сносити одговороност за ваше поступке .Народ нече опростити овакав јавашлук .Збогом

ОДГОВОРИТЕ
Name

комсија

14.06.2014 22:08

Па наравно да су прицали да су Воде Српске обавиле добар посао кад их је Павиц уцјенио ,Драган Андјелиц је Павицев цовјек ,ајд сто је покрао ко зна колико вец је унистио,уназадио Воде Српске направио стету коју це и наса дјеца покусавати да поправе,Драган Андјелиц је директно одговоран за поплаве и за то треба да одговара а после испитати поријекло близе и даље његове фамелије.

ОДГОВОРИТЕ