Potrebno revidirati cjelokupan odbrambeni sistem

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas da će se morati revidirati cjelokupan odbrambeni sistem u Srpskoj i ići u revidiranje pojedinih postojećih projekata odbrane i zaštite od poplava.

Republika Srpska 11.06.2014 | 19:06
Potrebno revidirati cjelokupan odbrambeni sistem

"Sada smo u situaciji da moramo revidirati ukupan odbrambeni sistem, a ne samo da se bavimo nasipima i velikim rijekama, već i unutrašnjom mrežom kanala, i potocima i malim rijekama, gdje će biti potrebne značajne intervencije", naglasila je Cvijanovićeva.

Ona je rekla novinarima u Banjaluci da će se te aktivnost raditi u saradnji sa međunarodnim stručnjacima koji su se ponudili da rade na reviziji određenih projekata da bi se riješile najkritičnije tačke i sagledale vrste odbrane od poplava.

Cvijanovićeva je rekla da se planovi odbrane od poplava prave i ažuriraju u zavisnosti od potreba i da je sigurno da se sada postavlja dilema - da li su neki planovi, koji su ranije postojali, dovoljno validni za sadašnje vrijeme.

"Projekti i planovi koje smo imali mogli su da odgovore izazovima vode koja se pojavljuje i rangira na nivou od 20, 50 ili 100 godina, u zavisnosti koje područje branite, ali mi smo se sada suočili sa pojavom i vodom koja se rangira kao 500 godišnja ili hiljadugodišnja pojava. Kada imate jednu takvu pojavu onda sigurno ne možete nikada imati dovoljno dobar mehanizam da spriječite takvu katastrofu. To je nemoguće", konstatovala je Cvijanovićeva.

Da bi se pristupilo izradi i revidiranju tih projekata, dodala je Cvijanovićeva, mora se biti stručan i znati kako se treba braniti u kriznim situacijama, kao i koja tehnika i vrsta materijala se koristi u slučaju dolaska vode.

"Mi smo imali situaciju da su se ljudi od vode branili materijalom koji se topi - šljunak ili zemlja. I zato sada moramo uraditi strateške projekte koji moraju imati određenu trajnost i koji treba da nas zaštite
od poplava. Mi moramo razviti mehanizam koji će smanjiti štetu, ako je već ne može spriječiti kao što je bio slučaj sa pojovam ovakvog tipa koja nas je zadesila u maju", istakla je premijer Srpske.

Cvijanovićeva je navela da se, uz pomoć Evropske investicione banke, već radi na revidiranju projekta koji podrazumijeva 134 kritične tačke.

"Taj projekat, vrijednosti 55 miliona evra, podrazumijeva 134 kritične tačke na koje je trebalo primijeniti sanacione mjere i sada će to sigurno izgledati drugačije, jer je ova poplava pokazala još neke slabosti", istakla je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, drugi važan projekat koji se takođe mora revidirati odnosi se na rijeku Drinu i vrijednosti je oko 18 miliona dolara.

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Realista

11.06.2014 17:12

Potrebno revidirati vašu pozvanost da diskutujete o bilo čemu osim časova engleskog za niže razrede osnovnih škola...

ODGOVORITE
Name

Ljiljana

11.06.2014 17:32

Planovi, milioni, dolari, evri... uvijek ista prazna prica... treba raditi na tim nasipima, mislim da se pocne makar, a studija ovih onih ima i previse.

ODGOVORITE
Name

KOMENTATOR

11.06.2014 17:34

Haj živa bila revidiraj se pa se ukini i ti i ta vlada kojoj služiš... Samo znaš reći si šefe, samo pretjeruj.

ODGOVORITE
Name

miliva

11.06.2014 18:14

Kako profesor engleskog moze da vodi vladu? I gdje je vodi? Pa ona nije strucna da govori ni o kakvoj temi koja je vezana za ekonomiju, pravo, zdravstvo itd... Ovo je sramota za narod. Ona u normalnoj sredini ne bi mogla ni ulaz svoj voditi u kojem zivi. Ako uopste zivi u zgradi.

ODGOVORITE
Name

Prohujalo s vihorom

11.06.2014 19:36

Daj ostavku Končita i spasi se , prijavi se za izbor miss BiH

ODGOVORITE
Name

Igy

11.06.2014 19:40

Sad se se sjetili da revidirate ,nakon sto ste rasprodali i protracili sve sto je valjalo. Nadam se da ce Baja u zatvoru imati vremena da revidira svoju promasenu politicku karijeru.

ODGOVORITE
Name

Antifasista

11.06.2014 19:53

Mnogi ne znaju, ali po kvalifikacijama za funkciju koju ima, ova zena je na pravom mjestu. Najbitniji zadatak predsjednika vlade Republike Srpske je da se pravi Englez. A to ona citavo vrijeme i radi.

ODGOVORITE
Name

Duška

11.06.2014 20:01

Neki dan ste pričali da su Vode RS odradile odličan posao i da je sve ok ali su bile velike padavine . Šta je u konačnici istina .Danas govoite jedno sutra drugo .Premijer vlade je ozbiljan posao a ne kako Baja kaže .Zar vam nije konačno jasno da smo potonuli a vi to ne vidite .Budite uvjereni da čete snositi odgovoronost za vaše postupke .Narod neče oprostiti ovakav javašluk .Zbogom

ODGOVORITE
Name

komsija

14.06.2014 22:08

Pa naravno da su pricali da su Vode Srpske obavile dobar posao kad ih je Pavic ucjenio ,Dragan Andjelic je Pavicev covjek ,ajd sto je pokrao ko zna koliko vec je unistio,unazadio Vode Srpske napravio stetu koju ce i nasa djeca pokusavati da poprave,Dragan Andjelic je direktno odgovoran za poplave i za to treba da odgovara a posle ispitati porijeklo blize i dalje njegove famelije.

ODGOVORITE