Вишемилионске штете у пољопривредним задругама Српске

Незапамћене поплаве у Републици Српској оставиле су иза себе огромне штете, посебно у пољопривреди.

Република Српска 11.06.2014 | 20:20
Вишемилионске штете у пољопривредним задругама Српске

Према прелиминарним процјенама, десет земљорадничких задруга претрпјело је директну штету, а за њих пет, већ сада је  евидентно да је штета већа од милион марака, изјавио је директор Задружног савеза Републике Српске Рајко Кулага након сједнице Управног одбора овог савеза. Од Владе се, осим  сјемена за пресијавање, очекује и помоћ за нафту, мазиво и минерално ђубриво.

Пољопривредне задруге, које се налазе на поплављеним подручјима претрпјеле су огромне штете. Према првим процјенама, оне су вишемилионске.

Према подацима ресорног министарства, око 35 хиљада хектара требало је пресијати, од чега 25 хиљада хектара под кукурузом. Сјеменски материјал је упућен ка свим поплављеним општинама.

Задругари су задовољни што је обезбјеђен репроматеријал, али очекују и конкретне мјере  кад је ријеч о набавци минералног ђубрива.

Помоћ власти је добродошла и код набавке нафте и мазива, јер  је она немогућа без готовог новца, а задругари су се већ задужили због сјетви прије катастрофалних  поплава.

БН ТВ

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

еxса

11.06.2014 18:45

Ово је катастрофа! Могу само да замислим како је људима који зиве од пољопривреде или који су дигли кредите!!!! Тотална пропаст и јад а онај дебил из Лактаса хода по БГ и гледа како да он за себе извуце профит!

ОДГОВОРИТЕ
Name

паприка

11.06.2014 19:55

па испаде веца стета однијело купус него куцу

ОДГОВОРИТЕ