Višemilionske štete u poljoprivrednim zadrugama Srpske

Nezapamćene poplave u Republici Srpskoj ostavile su iza sebe ogromne štete, posebno u poljoprivredi.

Republika Srpska 11.06.2014 | 20:20
Višemilionske štete u poljoprivrednim zadrugama Srpske

Prema preliminarnim procjenama, deset zemljoradničkih zadruga pretrpjelo je direktnu štetu, a za njih pet, već sada je  evidentno da je šteta veća od milion maraka, izjavio je direktor Zadružnog saveza Republike Srpske Rajko Kulaga nakon sjednice Upravnog odbora ovog saveza. Od Vlade se, osim  sjemena za presijavanje, očekuje i pomoć za naftu, mazivo i mineralno đubrivo.

Poljoprivredne zadruge, koje se nalaze na poplavljenim područjima pretrpjele su ogromne štete. Prema prvim procjenama, one su višemilionske.

Prema podacima resornog ministarstva, oko 35 hiljada hektara trebalo je presijati, od čega 25 hiljada hektara pod kukuruzom. Sjemenski materijal je upućen ka svim poplavljenim opštinama.

Zadrugari su zadovoljni što je obezbjeđen repromaterijal, ali očekuju i konkretne mjere  kad je riječ o nabavci mineralnog đubriva.

Pomoć vlasti je dobrodošla i kod nabavke nafte i maziva, jer  je ona nemoguća bez gotovog novca, a zadrugari su se već zadužili zbog sjetvi prije katastrofalnih  poplava.

BN TV

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

exsa

11.06.2014 18:45

Ovo je katastrofa! Mogu samo da zamislim kako je ljudima koji zive od poljoprivrede ili koji su digli kredite!!!! Totalna propast i jad a onaj debil iz Laktasa hoda po BG i gleda kako da on za sebe izvuce profit!

ODGOVORITE
Name

paprika

11.06.2014 19:55

pa ispade veca steta odnijelo kupus nego kucu

ODGOVORITE