Још 12 партија може учествовати на изборима

Централна изборна комисија БиХ /ЦИК/ овјерила је данас учешће на општим изборима у октобру 12 од 15 политичких партија, колико их је било обавијештено о недостацима и неправилностима у поднесеним пријавама за овјеру.

Босна и Херцеговина 11.06.2014 | 18:05
Још 12 партија може учествовати на изборима

Ових 12 партија су у потпуности или дјелимично отклониле недостатке у пријави, тако да је ЦИК овјерила њихово учешће на изборима, за изборне јединице и за органе власти за које испуњавају законом прописане услове, саопштено је из Комисије.

Међу 12 политичких партија које су отклониле недостатке у пријави су и Српска радикална странка и Странка напредна Српска које су, између осталог, доставиле приједлог о измјени назива партије који ће се користити у изборне сврхе, тако да ће Српска радикална странка у изборне сврхе користити назив СРС-Будућност Српске, а Странке напредна Српска назив Странка "Нова Српска"-НС.

Политичке партије Завичајни социјалдемократи-Миле Марчета, Конгресна народна странка заштите права бораца и грађана правде и морала БиХ и Еколошка партија Републике Српске нису отклониле недостатке, тако да ЦИК није овјерила њихово учешће на изборима, с тим да је у међувремену политичка партија Завичајни социјалдемократи-Миле Марчета повукла своју пријаву за овјеру.

ЦИК је одбацила као неблаговремене поднеске појединих политичких партија којим захтијевају промјене у пријави за овјеру, уз напомену да су то политичке партије чије су пријаве за учешће на општим изборима овјерене 5. јуна.

Комисија је укупно овјерила 65 политичких партија за изборне јединице и за органе власти за које испуњавају законом прописане услове, а раније је овјерено свих 24 пријаве независних кандидата, јер
су испуњавали законом прописане услове за овјеру.

Из ЦИК-а истичу да број овјерених политичких партија и независних кандидата, који је највећи до сада када је ријеч о опшим изборима у БиХ,показује да су нетачне тврдње да је повећањем износа новчане таксе омогућено учешће на изборима само "великим" политичким партијама.

 

Коментари / 0

Оставите коментар