Još 12 partija može učestvovati na izborima

Centralna izborna komisija BiH /CIK/ ovjerila je danas učešće na opštim izborima u oktobru 12 od 15 političkih partija, koliko ih je bilo obaviješteno o nedostacima i nepravilnostima u podnesenim prijavama za ovjeru.

Bosna i Hercegovina 11.06.2014 | 18:05
Još 12 partija može učestvovati na izborima

Ovih 12 partija su u potpunosti ili djelimično otklonile nedostatke u prijavi, tako da je CIK ovjerila njihovo učešće na izborima, za izborne jedinice i za organe vlasti za koje ispunjavaju zakonom propisane uslove, saopšteno je iz Komisije.

Među 12 političkih partija koje su otklonile nedostatke u prijavi su i Srpska radikalna stranka i Stranka napredna Srpska koje su, između ostalog, dostavile prijedlog o izmjeni naziva partije koji će se koristiti u izborne svrhe, tako da će Srpska radikalna stranka u izborne svrhe koristiti naziv SRS-Budućnost Srpske, a Stranke napredna Srpska naziv Stranka "Nova Srpska"-NS.

Političke partije Zavičajni socijaldemokrati-Mile Marčeta, Kongresna narodna stranka zaštite prava boraca i građana pravde i morala BiH i Ekološka partija Republike Srpske nisu otklonile nedostatke, tako da CIK nije ovjerila njihovo učešće na izborima, s tim da je u međuvremenu politička partija Zavičajni socijaldemokrati-Mile Marčeta povukla svoju prijavu za ovjeru.

CIK je odbacila kao neblagovremene podneske pojedinih političkih partija kojim zahtijevaju promjene u prijavi za ovjeru, uz napomenu da su to političke partije čije su prijave za učešće na opštim izborima ovjerene 5. juna.

Komisija je ukupno ovjerila 65 političkih partija za izborne jedinice i za organe vlasti za koje ispunjavaju zakonom propisane uslove, a ranije je ovjereno svih 24 prijave nezavisnih kandidata, jer
su ispunjavali zakonom propisane uslove za ovjeru.

Iz CIK-a ističu da broj ovjerenih političkih partija i nezavisnih kandidata, koji je najveći do sada kada je riječ o opšim izborima u BiH,pokazuje da su netačne tvrdnje da je povećanjem iznosa novčane takse omogućeno učešće na izborima samo "velikim" političkim partijama.

 

Komentari / 0

Ostavite komentar