Страх од биотероризма или политика?

Американци и Руси, у страху од биотероризма, не желе да униште узорке злогласног вируса великих богиња, који су похрањени у двије лабораторије - у Аталанти и Колтосову.

Свијет 11.06.2014 | 14:56
Страх од биотероризма или политика?


Иако се слажу да вирус великих богиња треба уништити, САД и Русија већ десетљећима наводе да "још није дошло вријеме за то". Американци и Руси своје ставове правдају опасношћу од биотероризма. Када би неко "вариолу" користио као биолошко оружје, посљедице би могле бити катастроФалне, јер све особе које су рођене након 1981. године нису вакцинисане.

Заговорници одржавања "вариоле" на животу тврде да чување преосталих залиха вируса, 451 ампуле у Атланти и 120 у Колтосову, има своје научно оправдање, јер би у случају епидемије то помогло у развоју нове вакцине. Стручњаци, пак, тврде да је одлука о уништењу преосталих узорака "вариоле" мање научно, а више политичко питање.

Велике богиње спадају међу најсмртоносније болести са којима се суочило човјечанство, а у прошлости су убијале и до 60 одсто заражених одраслих те више од 80 одсто заражене дјеце. Вирус великих богиња, који се са обољеле на здраву особу шири капљичним путем, напада крвне жиле у кожи, устима и грлу.

Неколико дана након избијања болести обољели се жале на јаку главобољу, бол у мишићима и леђима те високу температуру. По тијелу избија крупни осип који се брзо претвара у пликове. Пликови се загноје и на њиховом мјесту отворе се ранице, од којих остају примјетни ожиљци на лицу особа које су преживјеле велике богиње.

Захваљујући масовним акцијама вакцинисања, велике богиње су искоријењене још 1979. године, што је била велика побједа Свјетске здравствене организације. Претходно је 1972. на подручју бивше Југославије забиљежена посљедња епидемија великих богиња, о чему је снимљен и играни Филм "Вариола вера” у режији Горана Марковића.

Здравствене власти прогласиле су тада ванредно стање и ограничиле кретање на простору цијеле земље, али зараза се проширила на 175 људи, од којих је 35 умрло. У свијету је остао проблем у вези лабораторијских узорака "вариоле" па су 1983. тадашњи амерички предсједник Роналд Реган и совјетски вођа Константин Черњенко, с циљем одржавања равнотеже између Источног и Западног блока, договорили да свака  страна сачува ампуле злогласног вируса.

 

Коментари / 0

Оставите коментар