Strah od bioterorizma ili politika?

Amerikanci i Rusi, u strahu od bioterorizma, ne žele da unište uzorke zloglasnog virusa velikih boginja, koji su pohranjeni u dvije laboratorije - u Atalanti i Koltosovu.

Svijet 11.06.2014 | 14:56
Strah od bioterorizma ili politika?


Iako se slažu da virus velikih boginja treba uništiti, SAD i Rusija već desetljećima navode da "još nije došlo vrijeme za to". Amerikanci i Rusi svoje stavove pravdaju opasnošću od bioterorizma. Kada bi neko "variolu" koristio kao biološko oružje, posljedice bi mogle biti katastroFalne, jer sve osobe koje su rođene nakon 1981. godine nisu vakcinisane.

Zagovornici održavanja "variole" na životu tvrde da čuvanje preostalih zaliha virusa, 451 ampule u Atlanti i 120 u Koltosovu, ima svoje naučno opravdanje, jer bi u slučaju epidemije to pomoglo u razvoju nove vakcine. Stručnjaci, pak, tvrde da je odluka o uništenju preostalih uzoraka "variole" manje naučno, a više političko pitanje.

Velike boginje spadaju među najsmrtonosnije bolesti sa kojima se suočilo čovječanstvo, a u prošlosti su ubijale i do 60 odsto zaraženih odraslih te više od 80 odsto zaražene djece. Virus velikih boginja, koji se sa oboljele na zdravu osobu širi kapljičnim putem, napada krvne žile u koži, ustima i grlu.

Nekoliko dana nakon izbijanja bolesti oboljeli se žale na jaku glavobolju, bol u mišićima i leđima te visoku temperaturu. Po tijelu izbija krupni osip koji se brzo pretvara u plikove. Plikovi se zagnoje i na njihovom mjestu otvore se ranice, od kojih ostaju primjetni ožiljci na licu osoba koje su preživjele velike boginje.

Zahvaljujući masovnim akcijama vakcinisanja, velike boginje su iskorijenjene još 1979. godine, što je bila velika pobjeda Svjetske zdravstvene organizacije. Prethodno je 1972. na području bivše Jugoslavije zabilježena posljednja epidemija velikih boginja, o čemu je snimljen i igrani Film "Variola vera” u režiji Gorana Markovića.

Zdravstvene vlasti proglasile su tada vanredno stanje i ograničile kretanje na prostoru cijele zemlje, ali zaraza se proširila na 175 ljudi, od kojih je 35 umrlo. U svijetu je ostao problem u vezi laboratorijskih uzoraka "variole" pa su 1983. tadašnji američki predsjednik Ronald Regan i sovjetski vođa Konstantin Černjenko, s ciljem održavanja ravnoteže između Istočnog i Zapadnog bloka, dogovorili da svaka  strana sačuva ampule zloglasnog virusa.

 

Komentari / 0

Ostavite komentar