Бањалучки шетачи оборили пресуду

 

Бањалучки Окружни суд поништио је пресуду Основног суда у Бањалуци и одбацио тужбу којом су шетачи Миодраг Дакић, Бранислав Тешановић и Дражен Црномат, били проглашени кривима за прелазак улице кроз црвено свјетло.

Република Српска 11.06.2014 | 11:36
Бањалучки шетачи оборили пресуду

Због тога су почетком године у првостепеном поступку били осуђени условном казном, иако је у тужби наведено да су дјело починили 13., 15. и 16. јуна 2012. године.

Првостепеним рјешењем условна казна је одрезана у висини од 70 КМ на шест мјесеци. И плаћање судских трошкова у износу од 150 КМ било је досуђено на њихов терет.

Одлучујући по жалби, виша инстанца је првостепену пресуду побила и одбацила тужбу, с обзиром да за њу није било основа јер је наведено дјело застарило.
Жалећи се на првостепену осуђујућу пресуду шетачи су сматрали да су битно повријеђени материјални прописи о прекршајима, као и одредбе прекршајног поступка и одлуке о трошковима прекршајног поступка.

Њихова жалба састојала се од 24 стране са детаљним образложењима поменутих повреда.

Битно је нагласити да је Основни суд осудио Дакића, Тешановића и Црномата сматрајући их одговорнима за наведено дјело у вријеме познатих грађанских протреста у Бањалуци, када су се грађани спонтано окупљали и јавно негодовали против уништавања зелене површине “Пицин парк”, а на којој познати контроверзни бизнисмен Миле Радишић, кум актуелног предсједника РС Милорада Додика, гради стамбено пословни комплекс.

Због тога је дио јавности сматрао да је тај судски процес био чиста политичка фарса и притисак на грађански активизам.

Грађански протести за Пицин парк били су први најмасовнији послијератни протести у Бањалуци.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Мики

11.06.2014 10:07

Диктатури је крај али Диктатор то још неће да схвати -

ОДГОВОРИТЕ