Banjalučki šetači oborili presudu

 

Banjalučki Okružni sud poništio je presudu Osnovnog suda u Banjaluci i odbacio tužbu kojom su šetači Miodrag Dakić, Branislav Tešanović i Dražen Crnomat, bili proglašeni krivima za prelazak ulice kroz crveno svjetlo.

Republika Srpska 11.06.2014 | 11:36
Banjalučki šetači oborili presudu

Zbog toga su početkom godine u prvostepenom postupku bili osuđeni uslovnom kaznom, iako je u tužbi navedeno da su djelo počinili 13., 15. i 16. juna 2012. godine.

Prvostepenim rješenjem uslovna kazna je odrezana u visini od 70 KM na šest mjeseci. I plaćanje sudskih troškova u iznosu od 150 KM bilo je dosuđeno na njihov teret.

Odlučujući po žalbi, viša instanca je prvostepenu presudu pobila i odbacila tužbu, s obzirom da za nju nije bilo osnova jer je navedeno djelo zastarilo.
Žaleći se na prvostepenu osuđujuću presudu šetači su smatrali da su bitno povrijeđeni materijalni propisi o prekršajima, kao i odredbe prekršajnog postupka i odluke o troškovima prekršajnog postupka.

Njihova žalba sastojala se od 24 strane sa detaljnim obrazloženjima pomenutih povreda.

Bitno je naglasiti da je Osnovni sud osudio Dakića, Tešanovića i Crnomata smatrajući ih odgovornima za navedeno djelo u vrijeme poznatih građanskih protresta u Banjaluci, kada su se građani spontano okupljali i javno negodovali protiv uništavanja zelene površine “Picin park”, a na kojoj poznati kontroverzni biznismen Mile Radišić, kum aktuelnog predsjednika RS Milorada Dodika, gradi stambeno poslovni kompleks.

Zbog toga je dio javnosti smatrao da je taj sudski proces bio čista politička farsa i pritisak na građanski aktivizam.

Građanski protesti za Picin park bili su prvi najmasovniji poslijeratni protesti u Banjaluci.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Miki

11.06.2014 12:07

Diktaturi je kraj ali Diktator to još neće da shvati -

ODGOVORITE