Активно 1 500 клизишта у Лопарама

Више од 1500 клизишта активно је на подручју Лопара. Трусно земљиште не мирује, тако да је сваким даном све више критичних тачака.

Република Српска 10.06.2014 | 22:11
Активно 1 500 клизишта у Лопарама

Вода је протутњала Мајевицом и покренула бројна клизишта. Земља је прогутала или потпуно срушила 18 кућа у лопарским селима, 302 куће су оштећене, 93 породице исељене. 217 људи је морало да напустити своје домове. Сада су ови несретни људи или код родбине или у колективним центрима.

"Нема ништа, усјелина је захватила 150 дунума земље, куће помјерила по 20-30 метара, развалила. Земља је изрована тако да није ни за овце, а камоли да се обрађује", прича Витомир Стјепановић из Липовица.

"Спавам на билијару са дјецом, нема довољно кревета у колективном центру. Тешко је, немаш гдје се окупати, немаш ништа", прича огорчена и видно забринута за своју дјецу, Хана Бећировић из Липовица.

Општина у сарадњи са донаторима, махом мјештанима који раде у иностранству, покушавају да најугроженијим породицама које су сада смјештене у привременим прихватним центрима, обезбједе нови кров над главом.

"У колективном смјештају у Липовицама је смјештено 26 особа, сви су у једној просторији. Покушавамо да им изградимо нови дом. Изграђен је један објекат за двије породице, а изливени су темељи кућа за још четири породице. Сада нам је најпотребнији грађевински материјал", каже начелник општине Лопаре Радо Савић.

"Сада су се појавиле нове пукотине, дошли су стручњаци и процјенили да је потребно хитно исељење, узалудно је улагати иједну марку, јер је кућа сва попуцала", прича Срето Јокић из Пипера.

"Да вам искрено кажем и мене је страх, а највише је страх моју дјецу. Овдје је дошло до велике катастрофе, брдо се спустило два метра, око мене је све попуцало, све прорадило. Оно што ме тјеши да сам спасио стоку и машине, неће бити моја породица социјални случај. Да ми хоће дати неки плац гдје нема клизишта, нећу тражити ништа више, борићу се да отхраним своју дјецу", каже Ранислав Јовић из Горњег Мачковца.

Клизиште је помјерило и многа поља, воћњаке - штете су немјерљиве.

(БН ТВ)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Мики

10.06.2014 22:46

Баја дођи мало са Жељком беле чизмице па обиђи овај народ.Дајте им хлеба и воде ако ништа друго. Халид Бешлић је примио угрожене и дао им Мотел на располагање .Могао би и ти отворити капије Бакинаца да се народ смести

ОДГОВОРИТЕ