22. године од злочина у селу Чемерно

Парастосом, полагањем цвијећа и прислуживањем свијећа данас је на спомен обиљежју у Чемерном код Илијаша обиљежено 22. године од страдања 32 становника овог села.

Република Српска 10.06.2014 | 20:17
22. године од злочина у селу Чемерно

Кобног 10. јуна 1992. године припадници такозване Армије БиХ из Брезе, Високог и Какња звјерски су
убијали највише старце, жене и дјецу.

На данашњи дан прије 22. године, Радоја Лазендић из села Чемерно код Илијаша, изгубио је сина. Син му је звјерски мучен и убијен до стране муслиманских јединица из села Корита, Махмутовића Ријеке и Орахова.  Лазендић се присјећа стравичних сцена које је затекао након покоља. Њега, као и остале породице жртава, боли то што и даље нема правде. Сви се питају - шта треба да се уради да се одговорни процесуирају и зашто Тужилаштво не ради ништа по овом питању?

"Не можемо бити задовољни са Судом БиХ, Тужилаштвом БиХ, па чак ни са Институтом који је данас више наклоњен бошњачком народу и њиховим жртавама, а ми смо запостављени по сваком основу", сматра предсједник Републичког одбора за тражење заробљених бораца и несталих цивила РС Марко Грабовац.

Предсједник Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Источно Сарајево Мирко Вранић каже да ова организација замјера и Тужилаштву и Суду БиХ, сматрајући да је ту упетљана и међународна заједница која "држи штафетну палицу над њима", и не дају да се бошњаци осуде.

Десетог јуна 1992. године у селу Чемерно убијени су скоро сви становници, њих 32. Они који нису, одвођени су у злогласне логоре за Србе. Данас, Чемерно је потпуно пусто и нема Срба повратника. Породице жртава додју понекад да прислуже свијеће, молећи се за спокој душа и питајући се хоће ли се икад наћи починиоци за овај монструозни злочин почињен у некадашњем српском селу?

БН ТВ

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

возуца

10.06.2014 18:27

овакве стври треба постовати и треба да нас воде да једном схватимо да це се и у будуце десавати ако будемо радили сто сада поново радимо ради избора итд ја мислим да су нај веци кривци за ово наси преставници јер ово сто су рекли неце висе реци нигдје док поново не буде обиљезавано неко српско страдање јер њима је лијепо имају добре плате срам их било

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја лицно

10.06.2014 18:30

Муслиман сам, и лицно се стидим мог народа који је то поцинио тих појединаца, и бице нама све тезе и тезе док сами не станемо пред свог комсију и прузимо руку један другом, јер морамо ици напријед скупа ма колико то звуцило ироницно ни ми ни ви немате друге комсије, али исто тако сви морамо све кривце оптузити ма ко они били и Срби и Муслимани и Хрвати. Суцут свим тим фамилијама

ОДГОВОРИТЕ
Name

еxса

10.06.2014 19:10

Битно је да су се политицари и попови који су и запоцели овај рат обогатили и обезбједили. Сад нека издају и пљацкају Србе и даље! Ни о зивим Србима нико не брине па сто би о мртвим!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дјука

11.06.2014 12:50

Срамота и стид да након 22г нико није одговарао за насе најмилије,има бог он це то да надокнади убицама и кољацима који су то урадили ма ко они били и које вере нације и слицно,јер ово несто сто људски мозак не мозе да уради,има оних који знају ко је био то јутро и тај дан на том подруцју и ко су ти људи, лако би се то сазало да се мало власт укљуци у све ово, да је овде нека материјала или финансијска корист сви би ту били и лако би се то ресило, али јадни народ који је нико и ниста настрада, а њихове породице и дан данас излазе и гласају за ове лопове који нам воде дрзаву у пропаст ко и 1992.г.

ОДГОВОРИТЕ