22. godine od zločina u selu Čemerno

Parastosom, polaganjem cvijeća i prisluživanjem svijeća danas je na spomen obilježju u Čemernom kod Ilijaša obilježeno 22. godine od stradanja 32 stanovnika ovog sela.

Republika Srpska 10.06.2014 | 20:17
22. godine od zločina u selu Čemerno

Kobnog 10. juna 1992. godine pripadnici takozvane Armije BiH iz Breze, Visokog i Kaknja zvjerski su
ubijali najviše starce, žene i djecu.

Na današnji dan prije 22. godine, Radoja Lazendić iz sela Čemerno kod Ilijaša, izgubio je sina. Sin mu je zvjerski mučen i ubijen do strane muslimanskih jedinica iz sela Korita, Mahmutovića Rijeke i Orahova.  Lazendić se prisjeća stravičnih scena koje je zatekao nakon pokolja. Njega, kao i ostale porodice žrtava, boli to što i dalje nema pravde. Svi se pitaju - šta treba da se uradi da se odgovorni procesuiraju i zašto Tužilaštvo ne radi ništa po ovom pitanju?

"Ne možemo biti zadovoljni sa Sudom BiH, Tužilaštvom BiH, pa čak ni sa Institutom koji je danas više naklonjen bošnjačkom narodu i njihovim žrtavama, a mi smo zapostavljeni po svakom osnovu", smatra predsjednik Republičkog odbora za traženje zarobljenih boraca i nestalih civila RS Marko Grabovac.

Predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Istočno Sarajevo Mirko Vranić kaže da ova organizacija zamjera i Tužilaštvu i Sudu BiH, smatrajući da je tu upetljana i međunarodna zajednica koja "drži štafetnu palicu nad njima", i ne daju da se bošnjaci osude.

Desetog juna 1992. godine u selu Čemerno ubijeni su skoro svi stanovnici, njih 32. Oni koji nisu, odvođeni su u zloglasne logore za Srbe. Danas, Čemerno je potpuno pusto i nema Srba povratnika. Porodice žrtava dodju ponekad da prisluže svijeće, moleći se za spokoj duša i pitajući se hoće li se ikad naći počinioci za ovaj monstruozni zločin počinjen u nekadašnjem srpskom selu?

BN TV

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

vozuca

10.06.2014 18:27

ovakve stvri treba postovati i treba da nas vode da jednom shvatimo da ce se i u buduce desavati ako budemo radili sto sada ponovo radimo radi izbora itd ja mislim da su naj veci krivci za ovo nasi prestavnici jer ovo sto su rekli nece vise reci nigdje dok ponovo ne bude obiljezavano neko srpsko stradanje jer njima je lijepo imaju dobre plate sram ih bilo

ODGOVORITE
Name

Ja licno

10.06.2014 18:30

Musliman sam, i licno se stidim mog naroda koji je to pocinio tih pojedinaca, i bice nama sve teze i teze dok sami ne stanemo pred svog komsiju i pruzimo ruku jedan drugom, jer moramo ici naprijed skupa ma koliko to zvucilo ironicno ni mi ni vi nemate druge komsije, ali isto tako svi moramo sve krivce optuziti ma ko oni bili i Srbi i Muslimani i Hrvati. Sucut svim tim familijama

ODGOVORITE
Name

exsa

10.06.2014 19:10

Bitno je da su se politicari i popovi koji su i zapoceli ovaj rat obogatili i obezbjedili. Sad neka izdaju i pljackaju Srbe i dalje! Ni o zivim Srbima niko ne brine pa sto bi o mrtvim!

ODGOVORITE
Name

Djuka

11.06.2014 12:50

Sramota i stid da nakon 22g niko nije odgovarao za nase najmilije,ima bog on ce to da nadoknadi ubicama i koljacima koji su to uradili ma ko oni bili i koje vere nacije i slicno,jer ovo nesto sto ljudski mozak ne moze da uradi,ima onih koji znaju ko je bio to jutro i taj dan na tom podrucju i ko su ti ljudi, lako bi se to sazalo da se malo vlast ukljuci u sve ovo, da je ovde neka materijala ili finansijska korist svi bi tu bili i lako bi se to resilo, ali jadni narod koji je niko i nista nastrada, a njihove porodice i dan danas izlaze i glasaju za ove lopove koji nam vode drzavu u propast ko i 1992.g.

ODGOVORITE