Чемерно: Некажњени злочин над Србима

Породице српских жртава на Чемерну, код Илијаша, које су 10. јуна 1992. године звјерски ликвидирали припадници такозване Армије БиХ из Брезе, Високог и Какња, и након 22 године чекају правду.

Република Српска 10.06.2014 | 09:35
Чемерно: Некажњени злочин над Србима

Муслиманске јединице из села Корита, Махмутовића Ријеке и Орахова напале су Чемерно у раним јутарњим часовима 10. јуна 1992. године.

Припадници тадашње Територијалне одбране Бреза убили су 32 српска цивила и војника, међу којима је највише било стараца, жена и дјеце, а село су сравнили са земљом. Чемерно је данас потпуно пусто село у коме нема ниједног Србина повратника.

"Колико још деценија треба да прође да се Тужилаштво БиХ смилује и покрене истрагу против извршилаца и налогодаваца овог незапамћеног злочина", пита предсједник Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Источно Сарајево Мирко Вранић.

Вранић истиче да се Тужилаштво БиХ уопште не труди да уради било шта у вези са предметима који се односе на злочине над Србима, већ ћуте и не покрећу истраге, чекајући док биологија учини своје и нестану извршиоци и налогодавци овог масакра.

"Тужилаштво БиХ добро зна ко су извршиоци и налогодавци тог незапамћеног злочина над српским цивилима, али и даље ћути и чека да злочинци умру, а они би онда имали образложење да немају кога процесуирати", каже Вранић.

Током напада на српско село Чемерно, у општини Илијаш, убијени су скоро сви становници, а починиоци су имали јасну наредбу претпостављених да у том мјесту униште све. Преживјели и рањени мјештани овог села одведени су у злогласне логоре за Србе.

Као и у осталим муслиманским нападима на српска села, и на Чемерну је опљачкано и однесено у Сарајево и околна муслиманска села све што се могло понијети, а остало је разорено и спаљено.

Жртве напада муслиманских снага на Чемерно су Милош, Миросава, Ранко, Славојка, Ђорђо, Ковиљка, Горан и Рајко Буњевац, Новко Ћетковић, Спасенија, Ранка, Јадранка, Стака и Здравко Дамјановић, Манојло Ђука, Гојко Ћурђић, Мирослав и Сретен Јанковић, Радомир Јевтић, Светозар Капетановић и Љубиша Лазендић.

У нападу муслиманске војске из Брезе, Високог и Какња убијени су Милован и Жарко Малешевић, Недељко Мићић, Станоје Мирковић, Миро Пантић, Стана Рашевић, Милинко, Јања и Рајко Трифковић, док се остале жртве воде као нестале.

Министарство унутрашњих послова Републике Српске 8. марта 2007. године поднијело је допуњену кривичну пријаву са доказима и именима 15 Бошњака осумњичених за ове злочине.

И ове године ће, као и ранијих, породице жртава и представници Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Источно Сарајево положити цвијеће и прислужити свијеће на Спомен-обиљежју гдје је до 1999. године била масовна гробница.

Поводом годишњице стравичног злочина над Србима из села Чемерно, данас у 12.00 часова биће положено цвијећа и прислужене свијеће, а парастос ће бити служен у 13.00 часова.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Роки

10.06.2014 08:57

Ја Сам муслиман, Али Сам за то свак које убијо невину дјецу и мајке ове земље бијо ста бијо По вјероисповјести треба га постојити уз зид и ликвидација!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

10.06.2014 10:38

Па нису јос казњени за злоцине сто су урадили '41, а за ове сто су направили '92 треба јос цекати.

ОДГОВОРИТЕ