Лавров: Брисел је вођен жељом да казни

Ширење НАТО-а на исток Европе је "контрапродуктивно", оценио је данас шеф руске дипломатије Сергеј Лавров и осудио "осветољубивост" Брисела, дан пошто је Бугарска под притиском ЕУ обуставила изградњу гасовода Јужни ток.

Свијет 10.06.2014 | 09:10
Лавров: Брисел је вођен жељом да казни

"Вештачки покушај НАТО-а да настави своје ширење ка истоку, као и да настави ојачавање војних инфраструктура у близини граница, укључујући и оне с Руском Федерацијом, контрапродуктивно је", рекао је Лавров на конференцији за новинаре након сусрета са својим финским колегом Еркијем Туомиојом у Туркуу.

Ширење Североатланске алијансе је "у супротности са обавезама држава чланица НАТО-а преузетим у оквиру Организације за безбедност и сарадњу у Европи (ОЕБС) и Оснивачког акта Савета НАТО-Русија", додао је руски министар.

После припајања украјинског полуострва Крим Русији, НАТО је ојачао своје војне ефективе недалеко од границе балтичких земаља и Русије.

Лавров је критиковао и обустављање изградње гасовода Јужни ток које је у недељу објавила Бугарска, што је, према њему, учињено под утицајем земаља које желе да минирају "дијалог о енергетици између Русије и ЕУ".

"Недавно смо у Бриселу чули да ће преговори о Јужном току бити замрзнути све док Русија не призна власти у Кијеву. Мислите ли да је то конструктивно", упитао је шеф руске дипломатије.

"Брисел је вођен жељом да казни, да се освети, а не природном жељом да кроз централне органе ЕУ гарантује економске и друге легитимне и природне интересе својих држава чланица", додао је Лавров.

 

Коментари / 0

Оставите коментар