Lavrov: Brisel je vođen željom da kazni

Širenje NATO-a na istok Evrope je "kontraproduktivno", ocenio je danas šef ruske diplomatije Sergej Lavrov i osudio "osvetoljubivost" Brisela, dan pošto je Bugarska pod pritiskom EU obustavila izgradnju gasovoda Južni tok.

Svijet 10.06.2014 | 09:10
Lavrov: Brisel je vođen željom da kazni

"Veštački pokušaj NATO-a da nastavi svoje širenje ka istoku, kao i da nastavi ojačavanje vojnih infrastruktura u blizini granica, uključujući i one s Ruskom Federacijom, kontraproduktivno je", rekao je Lavrov na konferenciji za novinare nakon susreta sa svojim finskim kolegom Erkijem Tuomiojom u Turkuu.

Širenje Severoatlanske alijanse je "u suprotnosti sa obavezama država članica NATO-a preuzetim u okviru Organizacije za bezbednost i saradnju u Evropi (OEBS) i Osnivačkog akta Saveta NATO-Rusija", dodao je ruski ministar.

Posle pripajanja ukrajinskog poluostrva Krim Rusiji, NATO je ojačao svoje vojne efektive nedaleko od granice baltičkih zemalja i Rusije.

Lavrov je kritikovao i obustavljanje izgradnje gasovoda Južni tok koje je u nedelju objavila Bugarska, što je, prema njemu, učinjeno pod uticajem zemalja koje žele da miniraju "dijalog o energetici između Rusije i EU".

"Nedavno smo u Briselu čuli da će pregovori o Južnom toku biti zamrznuti sve dok Rusija ne prizna vlasti u Kijevu. Mislite li da je to konstruktivno", upitao je šef ruske diplomatije.

"Brisel je vođen željom da kazni, da se osveti, a ne prirodnom željom da kroz centralne organe EU garantuje ekonomske i druge legitimne i prirodne interese svojih država članica", dodao je Lavrov.

 

Komentari / 0

Ostavite komentar