“Бањалучки бомбаш” болује од шизофреније

Бомбаш Жељко Стевановић, оптужен за убиство Боре Топића, возача бањалучког предузећа "Аутопревоз", опасан је по околину и болује од параноидне шизофреније, ријечи су тима психијатријских вјештака на почетку суђења овом бомбашу у бањалучком Окружном суду.

Република Српска 09.06.2014 | 21:58
“Бањалучки бомбаш” болује од шизофреније

 

Вјештаци су данас, образлажући налаз оптуженог Стевановића, закључили да је он натпросјечно интелигентна особа са коефицијентом интелигенције већим од 130, али исто тако болује од најтежег облика психозе. Констатовали су да је Психијатријска болница Соколац једино мјесто гдје се Стевановић може лијечити.

Слободан Станковић, неуропсихијатар, који је вођа тима за вјештачење, казао је да Стевановић погрешно расуђује стварност те да не може раздвојити реалност од халуцинација.

Додаје да Стевановић сматра да се све што се дешава у околини и друштву уопштено односи на њега.

"Поред тога Стевановић има и халуцинације, другим ријечима има постојање 'еха сопствених мисли'", истакао је Станковић.

Такође, истиче како је Стевановић након убиства возача изјавио да је чуо глас народа који јасно каже: "Е, то је и заслужио. Нека си га убио".

Према Станковићевим ријечима, не зна се тачно када је Стевановић душевно оболио, али да то обично настаје од 25. године живота.

Вјештак Милан Стојаковић казао је да је Стевановић приликом разговора са њима до детаља описао како је бацио бомбу на аутобус, те да ништа од наведеног није негирао. Нагласио је како су кроз разговор са Стевановићем сазнали да је он имао сличнан проблем са возачем аутобуса током студирања у Новом Саду.

Током свједочења вјештака оптужени Стевановић је у неколико наврата устајао и обраћао се Судском вијећу. Рекао је  да му није била намјера да убије Топића, те да је он (Стевановић) потпуно нормална особа.

Цвијета Топић, супруга убијеног Боре Топића, упитала је зашто је њен супруг убијен, тражећи максималну казну за Стевановића.
Током њеног запиткивања зашто је њен муж убијен, оптужени Стевановић је додао:

"Црна магија је то".

Према оптужници, Стевановића терете да је 13. марта ове године извршио бомбашки напад у неурачунљивом стању.

Он је на аутобуском стајалишту у Улици књаза Милоша у Бањалуци убацио бомбу М75 у аутобус превозника "Аутопревоз". Након детонације на мјесту је погинуо возач аутобуса Боро Топић, а двије особе лакше су повријеђене. Стевановић је ухапшен у након 36 часова једне од највећих потрага у историји бањалучке полиције.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

мојсије

10.06.2014 03:03

А та болница је полуотвореног типа, са тим коефициентом сумњам да неце потрефити врата и после воља му гдје хоце...

ОДГОВОРИТЕ