“Banjalučki bombaš” boluje od šizofrenije

Bombaš Željko Stevanović, optužen za ubistvo Bore Topića, vozača banjalučkog preduzeća "Autoprevoz", opasan je po okolinu i boluje od paranoidne šizofrenije, riječi su tima psihijatrijskih vještaka na početku suđenja ovom bombašu u banjalučkom Okružnom sudu.

Republika Srpska 09.06.2014 | 21:58
“Banjalučki bombaš” boluje od šizofrenije

 

Vještaci su danas, obrazlažući nalaz optuženog Stevanovića, zaključili da je on natprosječno inteligentna osoba sa koeficijentom inteligencije većim od 130, ali isto tako boluje od najtežeg oblika psihoze. Konstatovali su da je Psihijatrijska bolnica Sokolac jedino mjesto gdje se Stevanović može liječiti.

Slobodan Stanković, neuropsihijatar, koji je vođa tima za vještačenje, kazao je da Stevanović pogrešno rasuđuje stvarnost te da ne može razdvojiti realnost od halucinacija.

Dodaje da Stevanović smatra da se sve što se dešava u okolini i društvu uopšteno odnosi na njega.

"Pored toga Stevanović ima i halucinacije, drugim riječima ima postojanje 'eha sopstvenih misli'", istakao je Stanković.

Takođe, ističe kako je Stevanović nakon ubistva vozača izjavio da je čuo glas naroda koji jasno kaže: "E, to je i zaslužio. Neka si ga ubio".

Prema Stankovićevim riječima, ne zna se tačno kada je Stevanović duševno obolio, ali da to obično nastaje od 25. godine života.

Vještak Milan Stojaković kazao je da je Stevanović prilikom razgovora sa njima do detalja opisao kako je bacio bombu na autobus, te da ništa od navedenog nije negirao. Naglasio je kako su kroz razgovor sa Stevanovićem saznali da je on imao sličnan problem sa vozačem autobusa tokom studiranja u Novom Sadu.

Tokom svjedočenja vještaka optuženi Stevanović je u nekoliko navrata ustajao i obraćao se Sudskom vijeću. Rekao je  da mu nije bila namjera da ubije Topića, te da je on (Stevanović) potpuno normalna osoba.

Cvijeta Topić, supruga ubijenog Bore Topića, upitala je zašto je njen suprug ubijen, tražeći maksimalnu kaznu za Stevanovića.
Tokom njenog zapitkivanja zašto je njen muž ubijen, optuženi Stevanović je dodao:

"Crna magija je to".

Prema optužnici, Stevanovića terete da je 13. marta ove godine izvršio bombaški napad u neuračunljivom stanju.

On je na autobuskom stajalištu u Ulici knjaza Miloša u Banjaluci ubacio bombu M75 u autobus prevoznika "Autoprevoz". Nakon detonacije na mjestu je poginuo vozač autobusa Boro Topić, a dvije osobe lakše su povrijeđene. Stevanović je uhapšen u nakon 36 časova jedne od najvećih potraga u istoriji banjalučke policije.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

mojsije

10.06.2014 03:03

A ta bolnica je poluotvorenog tipa, sa tim koeficientom sumnjam da nece potrefiti vrata i posle volja mu gdje hoce...

ODGOVORITE