Обустава изградње гасовода - политичка одлука

Руски изасланик у ЕУ Владимир Чижов критиковао је одлуку Бугарске да обустави рад на гасоводу "Јужни ток", називајући је "пузајућим проширењем економских санкција против Русије".

Свијет 09.06.2014 | 20:18
Обустава изградње гасовода - политичка одлука

"Притисак Европске комисије на Бугарску чисто је политички акт, јер је Европска комисија саопштила да има неке сумње само поводом тога колико је бугарски тендер за извођача радова на 'Јужном току' одговарао стандардима ЕУ који се тичу конкуренције", рекао је Чижов.

Он је додао да је суспензија изградње "Јужног тока" очигледно директно повезана са Украјином, јер ће, након изградње, ова држава изгубити монопол на транзит гаса ка централној и јужној Европи.

Чижов је истовремено скренуо пажњу на то да је влада Бугарске објавила да обуставља радове на "Јужном току" након састанка са групом америчких сенатора на челу са Џоном Мекејном, чија је нетрпељивост према Русији добро позната.

"Све што је услиједило послије тог разговора, укључујући изјаву амбасадора САД у Софији, само потврђује да сви они који Русију оптужују да енергетику користи као средство притиска - прво себе треба да погледају у огледалу", нагласио је Чижов.

Бугарски премијер Пламен Орешарски рекао је јуче да његова земља обуставља радове на "Јужном току" због критика ЕУ и САД. ЕУ је упозорила Бугарску да гасовод крши правила Уније, посебино када је ријеч
о планираном монополу руског "Гаспрома".

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Симо

10.06.2014 04:41

Сад це то велики Баја средити, тако сто це показати Америма мисице.

ОДГОВОРИТЕ