Obustava izgradnje gasovoda - politička odluka

Ruski izaslanik u EU Vladimir Čižov kritikovao je odluku Bugarske da obustavi rad na gasovodu "Južni tok", nazivajući je "puzajućim proširenjem ekonomskih sankcija protiv Rusije".

Svijet 09.06.2014 | 20:18
Obustava izgradnje gasovoda - politička odluka

"Pritisak Evropske komisije na Bugarsku čisto je politički akt, jer je Evropska komisija saopštila da ima neke sumnje samo povodom toga koliko je bugarski tender za izvođača radova na 'Južnom toku' odgovarao standardima EU koji se tiču konkurencije", rekao je Čižov.

On je dodao da je suspenzija izgradnje "Južnog toka" očigledno direktno povezana sa Ukrajinom, jer će, nakon izgradnje, ova država izgubiti monopol na tranzit gasa ka centralnoj i južnoj Evropi.

Čižov je istovremeno skrenuo pažnju na to da je vlada Bugarske objavila da obustavlja radove na "Južnom toku" nakon sastanka sa grupom američkih senatora na čelu sa DŽonom Mekejnom, čija je netrpeljivost prema Rusiji dobro poznata.

"Sve što je uslijedilo poslije tog razgovora, uključujući izjavu ambasadora SAD u Sofiji, samo potvrđuje da svi oni koji Rusiju optužuju da energetiku koristi kao sredstvo pritiska - prvo sebe treba da pogledaju u ogledalu", naglasio je Čižov.

Bugarski premijer Plamen Orešarski rekao je juče da njegova zemlja obustavlja radove na "Južnom toku" zbog kritika EU i SAD. EU je upozorila Bugarsku da gasovod krši pravila Unije, posebino kada je riječ
o planiranom monopolu ruskog "Gasproma".

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Simo

10.06.2014 04:41

Sad ce to veliki Baja srediti, tako sto ce pokazati Amerima misice.

ODGOVORITE