Тражимо одговорност извршне власти

Српска демократска странка се захваљује свим грађанима и бројним локалним заједницама на показаној великој солидарности у тренуцима катастрофе, када су држава и надлежне институције показале немоћ да се
носи са својом одговорношћу.

Република Српска 09.06.2014 | 14:47
Тражимо одговорност извршне власти

ГО СДС сматра неодговорним понашањем да ни након више од три седмице од катастрофалних поплава НСРС није разматрала стање и усвојила неопходне мјере. Ово је још један доказ да је демократски капацитет Народне скупштине РС стављен у функцију предсједника Републике и владе, а не обрнуто.

Одговор власти за вријеме превенције, катастрофе и након окончања поплавног таласа је био неозбиљан и неодговоран и није пратио тежину и озбиљност ситуације у којој се нашао велики број грађана РС. У
демократским државама одговорна власт дала би оставку, а у РС неодговорна власт покушава да одговорност пребаци на локалне заједнице које су погођене незапамћеним поплавама.

Одговорност за објекте које су у функцији одбране од поплава као што су насипи, препумпне станице, латерални канали и други је ЈУ "Воде Српске", а које су, према законској регулативи, одговорне и за осматрање и обавјештавање о стању водопривредних објеката и о непосредној опасности од поплава.За нефункционисање ЈУ "Воде Српске", цивилне заштите и робних резерви директно је одговорна влада, као и за криминал који постоји у тим установама и предузећима.

СДС упозорава на најаву злоупотребе Специјалног тужилаштва РС кроз политички утицај актуелне власти у покушају пребацивања сопствене одговорности. Подсјећамо да је недавно власт изнијела намјеру да укине специјално тужилаштво РС због неадекватног рада, а Предсједник РС подноси пријаву против НН лица управо онима којима је запријетио да ће их укинути. Свима је познато да су најодговорнија НН лица у РС за неадекватну реакцију на поплаву Милорад Додик, Жељка Цвијановић и Драган Анђелић.

Злоупотреба Специјалног тужилаштва РС се види и у активностима на прикривању вишемилионског криминала и отварањеу процеса против СДС-ове локалне власти у Вишеграду и другим општинама гдје СНСД није на власти. Намјера такве активности је прикривање чињенице да је од грађана РС преко пројекта Андрићград извучено више милиона КМ у приватне џепове.

Такве криминалне афере уз "Бирач", криминал у здравственом систему, екплоатацији штума, БиБ банцу, Путевима РС, као и криминал кумова првог човјека РС, исисавање милиона КМ преко подстицаја у пољопривреди и набавке вјештачког ђубрива и многе друге афере довеле су РС до просјачког штапа и кредитног ропства. Економија РС је доведена на кољена под руководством СНСД-Милорад Додик и то је разлог зашто нису постојале никакве резерве за помоћ угроженом становништву када га је задесила катастрофа.

Да би се санирале штете од поплава хитно треба вратити опљачкани новац од тајкуна који нису плаћали порезе и који су монополом и корупцијом уз подршку актуелне власти дошли до огромног богатства. Хуманитарни телефони не могу ријешити последице катастрофе оваквих размјера и зато тражимо да се веће суме новца одмах одвоје из буџета РС. Резерва за то је и буџет предсједника РС који је у мандату Милорада Додика увећан више пута.

Тражимо да Савјет миинистара стави на располагање све расположиве резерве и неискориштена средства која годинама стоје на рачунима банака из политичких разлога. С тим у вези СДС још једном позива ОХР и Савјет министара БиХ да деблокирају средства са посебног рачуна СДС-а како би била усмјерена за помоћ угроженом становништву.

Информативна служба СДС-а

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

бијељина..

09.06.2014 12:55

Обзиром да и сад видам "ране" од поплава, ТРАЗИМ одговорност онога ко је дао у опстини Бијељина дозволе за градњу ресторана на Дрини, викендица, сљункара па је са тим развалио Дрину.. Јос це исти добити и одстету на устрб јадних ратара из Бродца, Дворова итд...

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxл

09.06.2014 14:22

Риба се од главе усмрди, а глава је републичка власт.

ОДГОВОРИТЕ
Name

прњаворцанка

09.06.2014 14:44

Нека се они возе у аутима и као засједају, али од тога нема ниста. Ма довољно је да видимо насу премијерку у бјелим цизмама, и нема даље. Ја се надам да народ насе земље види њихово понасање, и да не неце погријесити у октобру. Ако и дозивимо октобар, јер како видим смањују плате и пензије, а све остало поскупљује.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Господо!

09.06.2014 17:49

Господо СДС-овци, памет у главу и не играјте се! Кад побиједите у октобру, немој случајно да не потерате ову банду због које смо били у води. Добро, није само због банде, али да су мање крали а више радили, било би мање воде. Према томе, имате мој глас, али има да истерамо правду, па нека сто пута кажу да је реваншизам!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола

09.06.2014 18:11

За бијељина: Земљак да ли ти знас да по закону све сто је 1 км од Саве и Дрине је под надлезносцу републицке власти.Било каква дозвола за градњу 1 км од ријеке је у надлезности Агенције за воде и Владе Републуке Српске.Цисто да не буде забуне и спекулација ко је за ста одговоран!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Варда

09.06.2014 18:14

ИСКРЕНО ,НАЈВЕЦА ЕЛЕМЕНТАРНА НЕПОГОДА И ПРИРОДНА КАТАСТРОФА КОЈА ЈЕ ЗАДЕСИЛА СРПСКУ ЈЕ МИЛЕ ДОДИК .ГОРИ ЈЕ И ОД РАТА .СВЕ ЈЕ УНИСТИО ,РАСПРОДАО И ПОДЈЕЛИО. КУСТУРИЦА ЈЕ НАПРАВИО КЛОВНА ОД ЊЕГА КОЈИ ТЕГЛИ КОНОПАЦ ЗА СВЕ ТАЈКУНЕ ,А ОНИ МУ СЕ ИЗА ЛЕДЈА СМИЈУ. ЗАПАМТИТЕ ГОДИНАМА ПОСЛИЈЕ ЊЕГА ЦЕМО ЗБРАЈАТИ СТЕТУ КОЈУ ЈЕ БАЈА НАПРАВИО.НАДАМ СЕ ДА ГА ВУЦИЦ НЕЦЕ АМНЕСТИРАТИ НИКАД

ОДГОВОРИТЕ
Name

сетац

09.06.2014 18:48

Они су криви за дно које је дотакла РС.Мора несто да се мјења.Савез за промјене на целу са СДС-ом це свргнути са власти ове бахате из садасње власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

фффффф

09.06.2014 19:06

ех, Никола, Никола!

ОДГОВОРИТЕ
Name

амсе

09.06.2014 20:01

Нема Додика у Бијељиини па је опет попловљено,зна се ко тамо води политику а све несто на Додика окрецете.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милана БЛ

09.06.2014 21:02

Ма и дјеци у вртићу је више него јасно ко је најодговорнији за ову ситуацију. Тачно да се ова катастрофа није могла избјећи али се итекако могла ублажити да је државна власт адекватно и у складу са законом реаговала. Није ми јасно понашање Додика, који подржава владу РС да крши закон за вријеме катастрофе а да се сада окреће законодавству како би покренуо питање одговорности. Наравно кривце тражи далеко од себе, у опозицији и локалној власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Херцеговац

09.06.2014 21:23

Појединачно утврђивање одговорности од министарстава преко дирекција, никакво пребацивање лоптице.Ваљда је јасно ко је варо народ све ове године!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДИКО

10.06.2014 08:49

НАРАВНО ДА ЈЕ ОДГОВОРАН ДРАГАН АНДЈЕЛИЦ ТУ НЕМА НИСТА НЕЈАСНО АЛИ НИКО НЕ СПОМИЊЕ ПОМОЦНИКА МИН.ЗА ПОЉОПРИВРЕДУ ЗВАНОГ МИКА ПА ОН ЈЕ НА ТОМ МЈЕСТУ 20 ГОДИНА ,ЊЕМУ ЈЕ НАЈЛЕПСЕ ТОЛИКЕ ГОДИНЕ МОЗЕТЕ ЗАМИСЛИТИ СТА ТАЈ ЦОВЕК ИМА А НИКО ГА НЕ ПОЗИВА НА ОДГОВОРНОСТ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Спаја

10.06.2014 16:06

Ма имали су прецег посла, да размисле гдје це на одмор на које ексклузивне локације!

ОДГОВОРИТЕ