Tražimo odgovornost izvršne vlasti

Srpska demokratska stranka se zahvaljuje svim građanima i brojnim lokalnim zajednicama na pokazanoj velikoj solidarnosti u trenucima katastrofe, kada su država i nadležne institucije pokazale nemoć da se
nosi sa svojom odgovornošću.

Republika Srpska 09.06.2014 | 14:47
Tražimo odgovornost izvršne vlasti

GO SDS smatra neodgovornim ponašanjem da ni nakon više od tri sedmice od katastrofalnih poplava NSRS nije razmatrala stanje i usvojila neophodne mjere. Ovo je još jedan dokaz da je demokratski kapacitet Narodne skupštine RS stavljen u funkciju predsjednika Republike i vlade, a ne obrnuto.

Odgovor vlasti za vrijeme prevencije, katastrofe i nakon okončanja poplavnog talasa je bio neozbiljan i neodgovoran i nije pratio težinu i ozbiljnost situacije u kojoj se našao veliki broj građana RS. U
demokratskim državama odgovorna vlast dala bi ostavku, a u RS neodgovorna vlast pokušava da odgovornost prebaci na lokalne zajednice koje su pogođene nezapamćenim poplavama.

Odgovornost za objekte koje su u funkciji odbrane od poplava kao što su nasipi, prepumpne stanice, lateralni kanali i drugi je JU "Vode Srpske", a koje su, prema zakonskoj regulativi, odgovorne i za osmatranje i obavještavanje o stanju vodoprivrednih objekata i o neposrednoj opasnosti od poplava.Za nefunkcionisanje JU "Vode Srpske", civilne zaštite i robnih rezervi direktno je odgovorna vlada, kao i za kriminal koji postoji u tim ustanovama i preduzećima.

SDS upozorava na najavu zloupotrebe Specijalnog tužilaštva RS kroz politički uticaj aktuelne vlasti u pokušaju prebacivanja sopstvene odgovornosti. Podsjećamo da je nedavno vlast iznijela namjeru da ukine specijalno tužilaštvo RS zbog neadekvatnog rada, a Predsjednik RS podnosi prijavu protiv NN lica upravo onima kojima je zaprijetio da će ih ukinuti. Svima je poznato da su najodgovornija NN lica u RS za neadekvatnu reakciju na poplavu Milorad Dodik, Željka Cvijanović i Dragan Anđelić.

Zloupotreba Specijalnog tužilaštva RS se vidi i u aktivnostima na prikrivanju višemilionskog kriminala i otvaranjeu procesa protiv SDS-ove lokalne vlasti u Višegradu i drugim opštinama gdje SNSD nije na vlasti. Namjera takve aktivnosti je prikrivanje činjenice da je od građana RS preko projekta Andrićgrad izvučeno više miliona KM u privatne džepove.

Takve kriminalne afere uz "Birač", kriminal u zdravstvenom sistemu, ekploataciji štuma, BiB bancu, Putevima RS, kao i kriminal kumova prvog čovjeka RS, isisavanje miliona KM preko podsticaja u poljoprivredi i nabavke vještačkog đubriva i mnoge druge afere dovele su RS do prosjačkog štapa i kreditnog ropstva. Ekonomija RS je dovedena na koljena pod rukovodstvom SNSD-Milorad Dodik i to je razlog zašto nisu postojale nikakve rezerve za pomoć ugroženom stanovništvu kada ga je zadesila katastrofa.

Da bi se sanirale štete od poplava hitno treba vratiti opljačkani novac od tajkuna koji nisu plaćali poreze i koji su monopolom i korupcijom uz podršku aktuelne vlasti došli do ogromnog bogatstva. Humanitarni telefoni ne mogu riješiti posledice katastrofe ovakvih razmjera i zato tražimo da se veće sume novca odmah odvoje iz budžeta RS. Rezerva za to je i budžet predsjednika RS koji je u mandatu Milorada Dodika uvećan više puta.

Tražimo da Savjet miinistara stavi na raspolaganje sve raspoložive rezerve i neiskorištena sredstva koja godinama stoje na računima banaka iz političkih razloga. S tim u vezi SDS još jednom poziva OHR i Savjet ministara BiH da deblokiraju sredstva sa posebnog računa SDS-a kako bi bila usmjerena za pomoć ugroženom stanovništvu.

Informativna služba SDS-a

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

bijeljina..

09.06.2014 12:55

Obzirom da i sad vidam "rane" od poplava, TRAZIM odgovornost onoga ko je dao u opstini Bijeljina dozvole za gradnju restorana na Drini, vikendica, sljunkara pa je sa tim razvalio Drinu.. Jos ce isti dobiti i odstetu na ustrb jadnih ratara iz Brodca, Dvorova itd...

ODGOVORITE
Name

xxl

09.06.2014 14:22

Riba se od glave usmrdi, a glava je republička vlast.

ODGOVORITE
Name

prnjavorcanka

09.06.2014 14:44

Neka se oni voze u autima i kao zasjedaju, ali od toga nema nista. Ma dovoljno je da vidimo nasu premijerku u bjelim cizmama, i nema dalje. Ja se nadam da narod nase zemlje vidi njihovo ponasanje, i da ne nece pogrijesiti u oktobru. Ako i dozivimo oktobar, jer kako vidim smanjuju plate i penzije, a sve ostalo poskupljuje.

ODGOVORITE
Name

Gospodo!

09.06.2014 17:49

Gospodo SDS-ovci, pamet u glavu i ne igrajte se! Kad pobijedite u oktobru, nemoj slučajno da ne poterate ovu bandu zbog koje smo bili u vodi. Dobro, nije samo zbog bande, ali da su manje krali a više radili, bilo bi manje vode. Prema tome, imate moj glas, ali ima da isteramo pravdu, pa neka sto puta kažu da je revanšizam!

ODGOVORITE
Name

Nikola

09.06.2014 18:11

Za bijeljina: Zemljak da li ti znas da po zakonu sve sto je 1 km od Save i Drine je pod nadleznoscu republicke vlasti.Bilo kakva dozvola za gradnju 1 km od rijeke je u nadleznosti Agencije za vode i Vlade Republuke Srpske.Cisto da ne bude zabune i spekulacija ko je za sta odgovoran!?

ODGOVORITE
Name

Varda

09.06.2014 18:14

ISKRENO ,NAJVECA ELEMENTARNA NEPOGODA I PRIRODNA KATASTROFA KOJA JE ZADESILA SRPSKU JE MILE DODIK .GORI JE I OD RATA .SVE JE UNISTIO ,RASPRODAO I PODJELIO. KUSTURICA JE NAPRAVIO KLOVNA OD NJEGA KOJI TEGLI KONOPAC ZA SVE TAJKUNE ,A ONI MU SE IZA LEDJA SMIJU. ZAPAMTITE GODINAMA POSLIJE NJEGA CEMO ZBRAJATI STETU KOJU JE BAJA NAPRAVIO.NADAM SE DA GA VUCIC NECE AMNESTIRATI NIKAD

ODGOVORITE
Name

setac

09.06.2014 18:48

Oni su krivi za dno koje je dotakla RS.Mora nesto da se mjenja.Savez za promjene na celu sa SDS-om ce svrgnuti sa vlasti ove bahate iz sadasnje vlasti.

ODGOVORITE
Name

ffffff

09.06.2014 19:06

eh, Nikola, Nikola!

ODGOVORITE
Name

amse

09.06.2014 20:01

Nema Dodika u Bijeljiini pa je opet poplovljeno,zna se ko tamo vodi politiku a sve nesto na Dodika okrecete.

ODGOVORITE
Name

Milana BL

09.06.2014 21:02

Ma i djeci u vrtiću je više nego jasno ko je najodgovorniji za ovu situaciju. Tačno da se ova katastrofa nije mogla izbjeći ali se itekako mogla ublažiti da je državna vlast adekvatno i u skladu sa zakonom reagovala. Nije mi jasno ponašanje Dodika, koji podržava vladu RS da krši zakon za vrijeme katastrofe a da se sada okreće zakonodavstvu kako bi pokrenuo pitanje odgovornosti. Naravno krivce traži daleko od sebe, u opoziciji i lokalnoj vlasti.

ODGOVORITE
Name

Hercegovac

09.06.2014 21:23

Pojedinačno utvrđivanje odgovornosti od ministarstava preko direkcija, nikakvo prebacivanje loptice.Valjda je jasno ko je varo narod sve ove godine!?

ODGOVORITE
Name

DIKO

10.06.2014 08:49

NARAVNO DA JE ODGOVORAN DRAGAN ANDJELIC TU NEMA NISTA NEJASNO ALI NIKO NE SPOMINJE POMOCNIKA MIN.ZA POLJOPRIVREDU ZVANOG MIKA PA ON JE NA TOM MJESTU 20 GODINA ,NJEMU JE NAJLEPSE TOLIKE GODINE MOZETE ZAMISLITI STA TAJ COVEK IMA A NIKO GA NE POZIVA NA ODGOVORNOST.

ODGOVORITE
Name

Spaja

10.06.2014 16:06

Ma imali su preceg posla, da razmisle gdje ce na odmor na koje ekskluzivne lokacije!

ODGOVORITE